{ "title": "İdrarda Eritrosit Değeri Kaç Olmalı", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrarda-Eritrosit-Degeri-Kac-Olmali-36.jpg", "date": "20.01.2024 08:46:16", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
İdrarda Eritrosit Değeri Kaç Olmalı, İdrar tahlili, idrardaki maddeleri değerlendirerek, idrar yolları enfeksiyonlarından, şeker hastalığına kadar birçok hastalık hakkında fikir veren bir testtir. Normal bir bireyde idrarın görünüşü, yoğunluğu ve içerdiği maddeler bellidir. Normalin dışındaki durumlar çeşitli hastalıkların habercisidir. İdrara görülen anormallikler binlerce yıldır hastalıkların teşhisinde kullanılmaktadır. İdrarın renginin koyulaşması gibi basit bir gözlemle bile, Uzman olmaya gerek olmaksızın, bedenin susuz kaldığı anlaşılabilir.

İdrarda eritrosit değeri kaç olmalı?

Eritrositler en önemli vazifesi, akciğerden aldıkları oksijeni bütün hücrelere taşımaktır. Eritrositler her gün bin litre oksijeni önce kalbe, oradan da hücrelere kadar ulaştırırlar. Karbondioksiti de kalbe ve akciğere getirirler. Erişkin insan bedeninde yaklaşık yüz trilyon hücre vardır. Bunların dörtte biri alyuvar hücresidir. Bir milimetreküp kanda yaklaşık beş milyon alyuvar bulunur. Ortalama yaşamı 120 gün olan eritrositler, bu süre boyunca kan damarlarını 300.000 kez dolaşırlar. Yaşamını tamamlayan eritrositlerin yerini, kemik iliğinden üretilen yenileri görev alırlar. Saniyede 2,4 milyon, günlük ise 208 milyar yeni eritrosit oluşarak dolaşım sistemine göreve gelir. Eritrosit yaşamını tamamladığında, onun içindeki demir yeni bir eritrosit yapımında kullanılır.

İdrar tahlilinde eritrosit bayanlarda 3 adet, erkeklerde ise 4 adet normaldir. Bu değerlerin üstünde eritrosit görülmesi normal değildir. Ancak bayanların adet sürecinde eritrosit idrarda görülebilir. İdrar tahlilinde eritrosit görüldüğünde, idrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarında taş ya da kum dökülmesi, sistit gibi ihtimaller de göz ardı edilmemelidir. Ayrıca eritrositin idrarda görülme miktarda önemlidir. Mesane de tümör, polip gibi durumlarda ve başka sebeplerle de idrar tahlilinde eritrosit görülebilir.

Eritrositin idrara karışması hematüri olarak isimlendirilir. Böyle bir durumda idrar rengi gözle fark edilebilecek kadar kırmızı veya pembe olabileceği gibi bazen çok az kan varlığında rengi normal göründüğü halde, ancak mikroskop incelemesinde kan olduğu tespit edilebilir. İdrarda kan görülmesi durumu, aksi kanıtlanıncaya kadar çok ciddi bir vaka olarak kabul edilir. Hematüri, basit bir üşütmeden ortaya çıkabileceği gibi üriner sistemde oluşan bir tümörün habercisi de olabilir.

Hematüriye sebep olabilecek birçok etken olabilir. Bu sebeplerin çoğunluğu önemli problemler değildir. Örneğin, egzersiz sonunda ortaya çıkabilecek hematüri 24 saatte kaybolur. Hematüri durumunda bazen ağrı, kasık ağrısı, sırt ağrısı, böğür ağrısı, iştahsızlık, zayıflama, ateş, bulantı, kusma ve idrar yaparken yanma gibi problemler de görülebilirken; bazı hallerde ise kan görülmesi dışında başka yakınmalar olmaz.
" } ] }