{ "title": "İdrarda Eritrosit", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrarda-Eritrosit-93.jpg", "date": "19.01.2024 16:44:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İdrarda eritrosit, genellikle idrara kan bulaşması sonucunda görülür. Kırmızı kan hücreleri olan eritrositler idrarda tespit edilirse, bu hematuri olarak tanımlanır. Bazı hallerde sadece mikroskop altında idrarda eritrosit teşhisi yapılabilir. Sonuçları tehlikeli olabileceği için, gecikmeden tedavisi yapılmalıdır.

İdrarda eritrosit belirtileri nelerdir?

Çoğu zaman idrarda eritrosit teşhisi yapılması hastalıklardan kaynaklanmaz. Bunun oldukça fazla nedeni olabilir. Fakat idrarda eritrosit ile aşağıdaki belirtilerde görülürse ciddiye alınmalıdır. Bu belirtiler ise;
İdrarda eritrosit neden olur?

İltihap: İdrarda eritrosit görülmesi en fazla idrar yolu iltihabı nedeniyle olur. Bunun dışında böbrek iltihabı, mesane iltihabı gibi sorunlarda idrara eritrosit karışmasına yol açabilir. Bu sorun en fazla kadınlarda görülmektedir.

Böbrek taşı: Böbrek taşları idrardaki minerallerin birleşerek kristalleşmesi sonucunda oluşur. Yapıları sert olduğu içinde dokularda tahrişe, çiziğe ve kanamaya neden olma olasılığı vardır. Bu idrarda eritrosit görülme nedenidir ve erkekleri daha fazla etkiler.

Kullanılan bazı ilaçlar: Özellikle penisilin grubu ilaçların, heparin, aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların, analjezik ağrı kesiciler, ibuprofen gibi streoid olmayan ağrı kesiciler, psikiyatrik ilaçlar, kanser ilaçlarının bir kısmı idrarda eritrosit görülmesine neden olabilir.

Egzersiz yapılması: İdrarda eritrosit ağır egzersizler yapanlarda da görülmektedir. Bunun kesin nedeni bilinmese de vücudun fazla su kaybına uğraması, eritrosit yıkımında hızlanma olması, farklı seviyelerde doku travmalarının olmasının bunda etken olduğu düşünülmektedir.

Kanser türleri: Özellikle prostat kanseri, mesane ve böbrek kanseri hastalarında idrarda eritrosit görülme olasılığı bulunmaktadır.

Diğer sebepler: bu etkenlerin dışında adet görme, cinsel aktivitelerin fazlalığı, yaralanma, prostat bezinde büyüme olması, böbreklerin süzme işlevinin azalmasına neden olan Glomerünefrit hastalığı, idrar yolunda tümör olması, damara pıhtı atılması, orak hücreli anemi, polikistik böbrek hastalığı, prostat iltihabı gibi rahatsızlıklarda idrarda eritrosit sorununa neden olabilir.

İdrarda eritrosit tedavisi nasıl yapılır?

İdrarda eritrosit sorunu için belirlenmiş bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Tedavi buna sebep olan etkenin belirlenerek tedavi edilmesi şeklinde planlanır. Eğer hafif düzeyde idrarda eritrosit varsa bazen tedaviye de ihtiyaç duyulmaz. Tedavi sırasında kullanılan yöntemler ise;

Bakteriler nedeniyle oluşan iltihaplanma tedavisinde antibiyotikli ilaçlar kullanılır. Bunun dışında böbrek taşı nedeniyle oluşan idrarda eritrosit taşların kırılması ile tedavi edilebilir. Taşlar küçük olursa hastanın bol su içerek bunları düşürmesi amaçlanır. Bazen pıhtılaştırıcı ilaçlar, kan nakilleri gibi yöntemlerde uygulanır.

Hastaların ağır egzersizler yapmaması, günde içtikleri su miktarını arttırması gibi önlemlerde alınır. Ayrıca hastaların sigara alışkanlığını terk etmesi de önerilir. Çünkü sigara idrar yolu kanserinin riskini arttıran bir unsurdur.

Hastalarda kanser yüzünden idrarda eritrosit görülürse, böbrek sorunları ya da yaralanma varsa, tedavide cerrahi girişim yapılması gerekebilir. Kanser tedavisinde hastanın kemoterapi, radyoterapi gibi tedavileri aksatmaması, gerekirse kök hücre tedavisi uygulanması gerekli olabilir.
" } ] }