{ "title": "İdrarda Gebelik Testi", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrarda-Gebelik-Testi-35.jpg", "date": "19.01.2024 08:39:46", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "İdrarda gebelik testi, gebelik, baba adayından gelen spermin, anne adayında bulunan yumurta hücresini döllemesiyle başlar. Döllenme gerçekleştikten sonraki 8. Hafta sonuna kadar bebek embriyo olarak tanımlanır. 8. Haftadan sonra doğum tamamlanıncaya kadarki dönemde ise bebek fetüs olarak tanımlanır.

Embriyo, endometrium olarak adlandırılan rahim içi tabakasına yerleştiği an itibariyle HCG adı verilen gebelik hormonu salgılanmaya başlar. Embriyo rahim içi tabakasına döllenmeden 5-6 gün sonra yerleşir. Gebelik hormonu HCG embriyoyu çevreleyen hücreler tarafından salgılanır. Gebelik testlerinde esas olan ve gebeliği doğrulayan bu hormonun tespitidir.

Gebelik ilerledikçe HCG hormonu kanda artmaya başlar. Hormon belli bir düzeye ulaştığında ise idrarda da saptanır. İdrarda görülen HCG hormonu idrarda gebelik testi sonucunu doğrular. Kan testi adet gecikmesi yaşanmadan yapıldığında bile HCG hormonu artışı saptanabilir. Ancak idrarda gebelik testinde doğru sonuca ulaşabilmek için adet gecikmesinin beklenmesi gerekir. Dolayısıyla idrar testi asla kan testi kadar güvenilir bir yöntem değildir. İdrar testinde eğer gebelik saptanmışsa yanlışlık olasılığı oldukça düşüktür. Ancak testte gebelik saptanamamışsa belli bir süre geçtikten sonra testin yenilenmesi gerekir. Test erken yapıldığında negatif sonuç vermesi mümkündür.

İdrarda gebelik testi ilişkiden ne kadar sonra doğru cevap verir?

İdrarda gebelik testi ilişkiden hemen sonra sonuç vermez. Doğru sonuca ulaşabilmek için adet gecikmesinin beklenmesi gerekir. Adet gecikmesi beklendikten sonra testin yeniden yapılması gerekir. İdrarda gebelik, gebelik hormonu olan ve gebeliğe bağlı olarak artan HCG hormonunun artarak anne kanından idrara geçmesi sonucu saptanır. Gebelik yumurtlama dönemine yakın zamanlarda gerçekleştirilen ilişki sonucu oluşabilir. Eğer gebelik bu günlerde oluşmuşsa bebeğin rahme ilerlemesi ve yerleşmesi 7-10 günü bulabilir. Döllenen yumurta rahme yerleştikten sonra HCG hormonu anne kanına geçer. Hormon kana geçtikten birkaç gün sonra da hormon idrara geçer.

İdrarda gebelik testi nasıl yapılır?

İdrarda gebelik testi için eczanelerden ya da sağlık ocaklarından test alınarak evde kolaylıkla yapılabilir. Her gebelik testinin kendine has kullanımı ya da özellikleri olabileceğinden kullanma talimatı çok dikkatli okunmalıdır. İdrarda gebelik testi için en iyi idrar örneği orta akım idrarıdır. Yani idrar biraz yapıldıktan sonra idrardan örnek alınmalıdır. İdrar testleri genel olarak 3 pencereden oluşur. Bu pencerelerden birine idrar damlatılır ve diğer pencerelerde çıkan sonuca göre test yorumu yapılır. Pencerelerden biri testin doğru yapılıp yapılmadığına göre sonuç verir. Yani kontrol penceresidir. Diğer pencere ise testte negatif ya da pozitif sonucu veren penceredir. Eğer test pozitif çıkmışsa pencerede çift çizgi, negatif çıkmışsa tek çizgi görülür. Testin özelliğine göre artı ya da eksi olarak da işaret çıkabilir. Pencerede çıkan çizginin açık ya da koyu olması sonucu değiştiren bir faktör değildir. Açık ya da koyu çizgilerde sonuç pozitiftir. Eğer çizginin biri net diğeri silik çıkmışsa şüpheli olarak yorumlanır ve birkaç gün geçtikten sonra test yenilenmelidir.
" } ] }