{ "title": "İdrarda Glukoz", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrarda-Glukoz-58.jpeg", "date": "21.01.2024 06:31:24", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
İdrarda Glukoz: Böbrekler normal bir durumda kanı süzdükten sonra içinde bulunan glukozun çok büyük bir bölümünü kan dolaşımına geri kazandırır. Ancak bazı böbrek problemleri ve şeker hastalığı idrarda glukoz görülmesine sebep olabilir.

İdrarda Glukoz Belirtileri Nelerdir?
İdrarda Neden Glukoz Olur?

Şeker Hastalığı: Şeker hastalığında insülin yetersizliği mevcuttur. Bundan dolayı kan şekerinde kontrolsüz olarak yükselmeler olur. Neticede böbrekler çok olan şekerin (Glukoz) tümünü kan dolaşımına geri kazanım yaptıramaz ve idrarda glukoz görülür.

Şeker hastalarının ana öğünlerinden sonra görülen idrarda hafif glukoz yüksekliği normal olarak karşılanır.

Hamilelik: Hamile kadınların böbreğinde süzülen kan miktarı daha çoktur. Bu durum böbrek eşiğinin düşmesi ve idrarda glukoz görülmesine neden olur. Gizli şeker bulunmadığı sürece tedirgin olmaya gerek yoktur.

Tiroit Yüksekliği: Tiroit hormonlarının yükselmesi böbreklerde glukozun yeteri kadar süzülememesine ve idrarda glukoza sebep olabilir.

Fazla Miktarda Şekerli Gıda Tüketimi: Şeker ile karbonhidrat oranı çok yüksek bir beslenme kan şekerinin yükselmesine neden olur. Sonuçta böbrek eşiği düşmesi ile idrarda glukoz görülebilmektedir. Bu duruma gıdasal glikozüri denilir.

Duygusal Nedenler: Öfke, korku, kaygı ve heyecan gibi duygular, adrenalin hormonu salgılanmasına yol açar. Bu hormon vücudun kendini savunmaya geçmesini sağlayarak enerji için şeker yıkımını çoğaltır. Neticede kan şekerinde geçici bir yükselme ve idrarda da glukoz görülebilir. Bu duruma duygusal glukozüri denilir.

Diğer Sebepler: Aşağıda yer alan nedenlerde idrarda glukoz düzeyinin yükselmesine sebep olabilir;
İdrarda Glukoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrarda görülen birçok glukoz vakası için herhangi bir tedavi gerekmez. Basit Bununla ilgili olarak önlemler alıp, daha sağlıklı bir yaşam sürmek, çoğu vakayı düzeltir. Bazen de daha çok odaklanmış tedaviler gerekebilir.

Evde Uygulanabilen Tedaviler
İlaç Tedavisi: yapılan araştırmalara göre, dapagliflozin ve canagliflozin ilaçları tip 2 şeker hastalarında kan şekerinin düşmesini sağlamaktadır. Hastaların ayrıca insülin dozu ve zamanı konusunda hassas hareket etmelilerdir.
" } ] }