{ "title": "İdrarda Hemoglobin", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrarda-hemoglobin-2766.jpg", "date": "21.01.2024 02:44:08", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "İdrarda hemoglobin, yapılan idrar testleri ile idrar içerisinde olması gerekenden daha fazla kan hücresi olması anlamına gelmektedir. Bu durum tam sağlıklı olan hiçbir insanda görülmez. Oluşan idrar içerisindeki hemoglobin, bir sağlık probleminin belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan idrar testlerinde idrar içerisinde hemoglobin fazla çıkar. Bu gibi durumda hemoglobinin fazla çıkmasına neden olan etken araştırılarak tedavi işlemlerine devam edilir.

Kan içerisinde bulunan hemoglobin maddesi, eğer çok fazla salgılanırsa bu durumda böbreklerde tam süzülemediği için idrar içerisine hemoglobin salgılanacaktır. Bu şekilde vücut fazla olan hemoglobinleri vücuttan atacaktır. Ancak burada önemli olan idrarda hemoglobin görülmesi değil, hemoglobinin fazla üretilmesine neden olan durumdur. Bu gibi durumlarda sorunun tam nedeni araştırılarak meydana gelebilecek birçok rahatsızlığın önüne geçilebilmektedir. Aksi durumlarda ileri ki dönemlerde çeşitli tümörler olmak üzere birçok sorun ile karşı karşıya gelebilirsiniz?

İdrarda Hemoglobin Neden Oluşur?

Sağlıklı olan insanlarda da idrar içerisinde hemoglobin görülebilir. Ancak bu yok denecek kadar az miktarda ortaya çıkmaktadır. Bu durumda yapılan idrar tahlillerinde yüksek oranda hemoglobin var ise bu durumun anormal olduğu anlaşılır. Normal koşullarda yetişkin bir bireyde 0 ile 2 rbcs ölçüsünde idrarda hemoglobin görülmelidir.
İdrarda Hemoglobin Çıkması Durumunda Neler Yapılmalıdır?
  1. İdrarda hemoglobin hücrelerinin görülmesi için doktora giderek tahlil yaptırmanız gerekmektedir. Göz ile görülemediği için farklı bir rahatsızlığınız nedeni ile idrar tahlili yaptırırsanız doktorunuz bu tahlil ile sorunu görecektir.
  2. Eğer tahliller ile kandaki hemoglobin miktarı görülmüş ise daha sağlıklı beslenmenizde fayda vardır. Özellikle sağlıksız olan içeceklerin tüketilmesi sizin için sakıncalı olacaktır.
  3. Doktorunuz böyle durumlarda detaylı test yaparak vücutta herhangi bir tümör ve benzeri bir oluşum var mı yoksa yok mu bunu anlamaya çalışacaktır. Olası tümörler, kanda hemoglobin nedenlerinden olduğu için detaylı test sağlıklı olacaktır.
  4. Son olarak ise yapmanız gereken en önemli unsur, doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli kullanmak ve tedaviyi elden bırakmamak olacaktır. Aksi halde bu durum ya kansızlığa ya da gelişememenize neden olacaktır.
" } ] }