{ "title": "İdrarda Kan", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrarda-kan.jpg", "date": "19.01.2024 18:28:33", "author": "selvi un", "article": [ { "article": "İdrarda Kan, İdrarda belirlenen kanamanın pek çok nedeni vardır. Sağlık açısından ciddi bir tehlikenin habercisi olabileceği gibi önemsiz bir nedenden de idrarda kan görülebilir. Bu yüzden ihmal edilmeden araştırılması gerekmektedir. Yapılan araştırmaya göre bir bu görülen kan bir hastalıktan kaynaklanıyorsa belirlenip tedaviye başlanmalıdır veya bir sorun olmadığı tespit edilip rahat edilmelidir. İdrarda kan bazen gözle görülecek kadar fazladır. Bazen de sadece idrar tahlilinde kan hücrelerine rastlanır ve tesadüf eseri saptanan \"mikroskobik\" kanama, genellikle normal bir kontrol sırasında meydana çıkar. İdrarda kan görülmesi, toplumun yüzde 6'sında rastlanır. Kadında veya erkekte, idrar sisteminin herhangi bir bölümünden gelebilir. Yani böbrekler, böbrek boruları, mesane ve dış idrar yolundan kanama olabilir.

İdrarda kanamanın en sık neden olur?

İdrarda görülen kanama genellikle, belirgin bir hastalığı göstermez. Genelde kanama olan hastaların yüzde 20'sinde hiçbir sorun bulunamaz. Ama bazen mutlaka tıbbi operasyon gerektiren bir hastalığa da işaret edebilir. İdrarda kanamanın sebebi olan en büyük hastalık kanserdir. Kimi zamanda böbrek taşları ile idrar yolundaki enfeksiyonlar kanamaya neden olur. Prostat ve vücudu zorlayan egzersiz de idrarda kanama sebebidir.

Kanama olan hastada kanamanın nedenini bulmak için şu testler yapılır

Herhangi bir şekilde kanama saptanan hastada, mutlaka idrar sisteminin incelenmesi gerekir. İlk olarak, hastanın muayenesi yapılır ve idrar tahlili yaptırılır. Bir böbrek hastalığı varsa, bu tahlil sonucunda ortaya çıkar. Mikroskopla kan hücrelerini incelenir ve idrar yolunun hangi bölgesinin bu kanamaya sebep olduğu bulunabilir. İdrar kültürü tahlili yapılır ve mikrop üremesi olduğu varsa, idrar yolu enfeksiyonu olduğu anlaşılır ve uygun antibiyotik ilaç kullanılmalıdır. İdrarda yapılacak incelemeyle, kanser hücresi veya anormal hücreler aranır. Kan testi ile böbrek fonksiyonlarının normal çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. İdrar yollarında sorun olup olmadığı ultrason çekilerek, böbreklerde kitle ya da tümör olup olmadığı araştırılır. Röntgen çekilerek de taş olup olmadığı kontrol edilir. Bilgisayarlı tomografiyle idrar yolunun içi ve dışıyla ilgili detaylar incelenir. Taş olup olmadığı net olarak görülür.

İdrardaki kan hangi organdan gelir?

İdrarda bir kanama saptandığında, bu kanamanın hangi organdan geldiğinin bilinmesi ve nedeni önemlidir. Bu sayede doğru tedavinin uygulanabilmesi için kanamanın kaynağı ve neden kanama olduğunun bilinmesiyle bu duruma göre özel olarak planlama yapılır. İdrar sistemi iki ana bölümden oluşmaktadır.
Üst idrar yollarından kanama neden olur?

Nefrit: Böbreklerin etli dokusundaki hastalıklardır. Bu hastalık bazen böbrek yetmezliğine kadar gidebilir. İdrar tetkikinde kan hücrelerinden başka protein ve hücre silindiri görülebilir.

Mikroplu nefrit: Mesanedeki mikropların böbreğe sıçramasıyla oluşur. Kadınlarda daha çok rastlanır.

Taş: Taşlar idrarda sürekli devamlı kanamaya neden olabilir. Böbrek taşlarında kanama ve ağrı daha azdır. Yola düşmüş taşlarda ise kanama ve özellikle ağrı çok fazladır. Bu aşamada taş düşüren kişi şiddetli ağrı çeker.

Kanser: Böbrek kanserinde idrarda kanama görülür.

İyi huylu böbrek tümörleri: Bazen böbrekte meydana gelen küçük ve iyi huylu tümörleri kanama yapar.

Böbrek kisti: Böbrekte kist olmasıdır.

Tıkanma: Enfeksiyon, taş veya travma sonucu, böbrekten idrar akışının engellenmesiyle oluşur.

Alt idrar yollarından kanama neden olur?

Sistit: Genellikle kadınlarda rastlanan ve daha çok mesanedeki idrar yolu enfeksiyonu sistit diye isimlendirilir. Kanama yanında sık sık idrara gitme, idrarda yanma, idrarın tam boşalmaması, karında ağrı, idrar var gibi hissetmek gibi bulgular meydana gelir. İlk olarak idrar kültürü alınıp, hemen antibiyotik ve destekleyici tedaviye başlanır. Birkaç günde hasta rahatlamaya başlar.

Mesane kanseri: İdrarda kanamanın görülmesinin en önemli nedenidir. Sinsi bir hastalıktır. Yavaş ve sessiz ilerler. Aslında mesane kanseri erken kendini gösterir. Ama uyarısını genellikle bir kez ve belli belirsiz yapar. Belirgin olarak ortaya çıkmasından önce ağrısız ve az miktarda bir kanama yapar. Hastaya acı vermediği için de önemsenmez. Daha sonra uzun bir süre belirti göstermeyebilir.

İdrarda meydana gelen her kanama önemli değildir ve hastanın telaş etmemesi gerekir ama mutlaka üroloji doktorunun fikri alınmalıdır.

Yaralanma: Herhangi bir travma idrar yolunda kanama oluşturur. Dışarıdan gelen darbeler sonucu olabilir. İdrar yolunun içeriden zedelenmesi gibi nedenler arasında en sık görülenler hastanın idrar sondası taşımasıdır.

Det kanaması: Kadınlarda özellikle adet dönemlerinin başlangıcında veya bitiminde meydana gelen kanamanın azaldığı dönemlerde, idrarda yanma gibi başka bir şikâyet de varsa yanıltıcı olabilir.
" } ] }