{ "title": "İdrarda Keton Çıkması", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrarda-keton-cikmasi.jpg", "date": "19.01.2024 06:21:55", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "İdrarda Keton Çıkması, Ketonlar genel olarak vücut enerji için yağ hücrelerini parçaladığında meydana gelir. Ateşli hastalıklarda, ameliyatlarda, stres durumunda, düzensiz diyabet kontrolü gibi durumlarda kan şekerinin yükselmesine bağlı olarak idrarda keton belirti gösterir. Kanda biriken ketonlar vücudumuzun dengesini bozar ve bu durumda şeker yüksekliği komasına yani ketoasidoze sebep olur. Kanda biriken ketonların atılması idrar yoluyla gerçekleşir. Yemek yemediğiniz için aç kalmış olabiliriz ya da bazı nedenlerden dolayı vücudunuzda yeterince insülin bulunmaz. Yağın enerji olarak yakılması durumunda ortaya çıkan keton maddeleri, ilk önce kanda ardından miktarları artış gösterdikçe idrara geçmektedir. Keton düzeyi yükseldikçe kan daha bir asidik olmaktadır. Asidik kanla beraber diyabetik ketoasidoz olarak adlandırılan durum ortaya çıkar. Kandaki keton düzeyinin normalin üzerine çıkıp çıkmadığı, en iyi şekilde kan ya da idrardaki keton düzeyinin kontrol edilmesiyle anlaşılmaktadır. Amerikan diyabet derneği kandaki keton ölçümünün, idrardaki keton ölçümüne göre daha iyi sonuçlar oluşturduğunu ve diyabetik ketoasidoz tanısı koyulmasında kan keton testlerinin daha güvenilir bir yöntem olduğunu belirtir. İdrarda keton testinde sonuçlar kandaki esas değerlerden saatler sonrasında alınır ve diğer maddelerin etkisiyle sonuçlar hatalı çıkabilir. Bunun yanı sıra idrar keton testinde keton düzeyinin hepsi değil fakat küçük bir kısmı tespit edilir. Kan keton testleri çok daha kesin bilgiler oluşturur. Ketonlar, idrara oranla kanda daha hızlı ve kolay bir şekilde saptanmaktadır. Yani kısaca idrarda keton çıkması durumunda bu durumun kontrolü hem kandan hem de idrardan evde bile bakılır. Kan şekeri yüksek olduğunda bakılması fayda sağlamaktadır. Keton oluşumu belirtisinde vücuttan idrar yoluyla mutlaka atmak gerekmektedir. Vücuttan atılmadığında kan şekerini normale düşürmek ve sonrasında da kan şekerinin normal ilerlemesini sağlamak zor olacaktır.

İdrarda keton çıkması normal şartlar altında görülmemelidir. Fakat bazı hastalık durumlarında idrarda keton belirtisi olabilir. Endokrinolojik olarak görülen bir sağlık problemi olan glikoz metabolizması bozukluğu ve idrarda keton görülmesinin en sık rastlanan nedenlerinden biri olmaktadır. Uzun süreli açlıklar da idrar tahlilinde keton görülmesinin nedenleri arasında görülür. Enfeksiyonlar sonrası ateş, ishal ve kusma da idrarda keton görülmesine neden olabilir.

Genel olarak idrarda keton çıkması neden olur?
Hamilelikte idrarda keton çıkması idrardan ölçülen ve genel olarak keton ve protein tahlilleri olarak adlandırılan bir değerlendirmeler sonucunda belirlenir. Keton ve protein miktarıyla annede anormallik olup olmadığı ve annenin sağlığın normal ilerleyip ilerlemediği saptanır. Anne adayının keton değeri çok düşük olmasında veya çok yüksek olması durumunda hemen müdahale edilerek durum düzeltilir. Bundan dolayı hamilelikte keton tahlilinin yapılması geciktirilmemesi gerekmekte ve uygun zamanda yapılıp doğru değerlendirme yapılması gerekmektedir. Bir problem olduğunda, problem en kısa sürede müdahale gerektirmektedir. Bundan dolayı bu hususta doktora ve anne adayına büyük sorumluluk düşmekte. İdrarda keton tahlilini takip etmek gerekir. İdrarda keton çıkması durumunda keton miktarıyla ilgili doktor incelemeleri sonucunda gebelikte toksik bir durumun var olduğu kanısına varılır. Hamilelikte idrarda keton çıkması varsa eğer bu çocuk ve anne sağlığı için zehirleyici etki oluşturabilir. Keton tahlillerine özen gösterilmeli ve doktor kontrollerine özenle yapılmalıdır. İdrarda keton çıkması durumunda keton testi mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı gibi insülin eksikliğine bağlı belirtiler görüldüğü zaman, kan şekeri 240 mg/dL'den yüksek olduğu zaman, akut hastalık ya da stres durumlarında yapılması gerekir.
" } ] }