{ "title": "İdrarda Keton", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrarda-keton.jpg", "date": "19.01.2024 06:44:51", "author": "selvi un", "article": [ { "article": "
İdrarda Keton, İdrarda keton hastalık yoksa görülmez. Ancak bazı herhangi bir hastalık varsa idrarda keton görülebilir.

Şeker hastalığı problemleri yaşayan insanların idrarlarında keton görülür. Uzun süre aç kalındığında da idrar tahlilinde keton görülür. Enfeksiyonlar sonrası ateş, ishal ve kusma da idrarda keton görülmesine yol açabilir.

Genel olarak idrarda keton görülmesinin sebepleri şunlardır
Ketonlar, vücut enerji için yağ hücrelerini parçaladığında meydana gelir. Ateşli bir hastalık geçirildiğinde, ameliyat sonrasında, stres, şeker hastası olanların gerekli kontrolleri yaptırmadığı ve kan şekerinin yükselmesine bağlı olarak idrar tahlilinde keton görülebilir. Kanda biriken ketonlar vücudumuzun dengesini bozar ve şeker komasına sebep olabilir. Ketonlar idrar yolu ile dışarıya atılır. Yemek yemediğiniz için aç kalmış olabiliriz veya bazı sebeplerden vücutta gerekli olan şeker yoktur. Yağın enerji olarak yakılması sonucunda ortaya çıkan ketonlar, ilk önce kanda artar, ardından miktarları arttıkça idrara geçmeye başlar.

Keton düzeyleri yükseldikçe kan daha bir asitli hale gelir. Kandaki keton miktarının normal olup olmadığı en iyi şekilde kan veya idrardaki keton düzeyinin kontrol edilmesiyle anlaşılır. İdrar keton testinde sonuçlar kandaki gerçek değerinden saatler sonra alınır, diğer maddelerin etkisiyle sonuçlar hatalı çıkabilir. Bunun dışında idrar keton testlerinde keton düzeyinin tamamı değil ancak küçük bir kısmı tespit edilir. Kan ketonları daha doğru bilgiler sağlayabilir. Ketonlar, idrara oranla kanda daha hızlı ve kolay saptanabilir. Yani kısaca söylemek gerekirse ketona hem kandan hem de idrardan bakılabilir. Eğer keton oluşumu varsa vücuttan idrarla mutlaka atılması gerekmektedir. Vücuttan atılmazsa şeker ile ilgili sorun yaşanabilir.

İdrarda Keton Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Mide bulantısı, kusma ve karında ağrı ve şeker eksikliğine bağlı belirtiler görüldüğünde.

Kan şekerinin normalden yüksek olduğu durumlarda.

Hastalık veya stres durumlarında yapılmalıdır.

İdrarda Keton Ölçümü Yaparken Şunlara Dikkat Etmek Gerekir: İdrarda keton ölçümü, keton çubukları ile de yapılabilir. Keton çubukları idrarın yapıldığı kaba batırılır, belirtilen süre kadar beklenir ve çubukta oluşan renk değişikliği kutunun üzerindeki renk değerleriyle karşılaştırılarak sonuca varılır. Burada önemli olan kullanılan keton çubuklarının son kullanım süresini kontrol etmektir. Çünkü son kullanma tarihi geçen çubuklar kullanılmamalıdır.

Vitamin veya antibiyotik kullanımı keton testi sonucunu etkileyebilir ve sonuçların yanlış çıkmasına sebep olabilir.
" } ] }