{ "title": "İdrarda Koku", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrarda-koku.jpg", "date": "21.01.2024 22:30:13", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
İdrarda koku, idrar vücuttan atılan bir atık olarak vücudun aynası niteliğinde olmaktadır. İdrar sadece toksinleri ve fazla suyu vücuttan atan bir sıvı olarak görülmez. İdrarın rengi kadar, kokusunun olması da hastalıkların habercisi olarak kabul görülür. İdrarda tatlı bir koku belirtisinin olmasında, diyabet hastalığı habercisi olarak görülebilir. Vücudun glikozu tam olarak işleyememesinden dolayı bu koku oluşum gösterebilir. Aynı zamanda vücutta olan enfeksiyonlarda, bununla savaşmak için beyaz kan hücrelerinde artış göstermesi durumunda idrarda kötü bir kokuya neden olabilir. Bundan dolayı idrarda oluşan farklı nitelikteki kokularda mutlaka doktora başvurulması gerekir. İdrar normal olarak kokusuz ve içeriğinde mikrop barındırmaz. İçerisinde mikrop olmadığından dolayı kokusuzdur. İdrarda koku olmadığında, bunun bir sorunun belirtisi olduğu düşünülür. Su kaybı ve idrar yolu enfeksiyonları gibi çeşitli nedenler idrarda koku oluşmasına neden olabilir. İdrarda koku oluşumunun neden kaynaklandığını anlamak, daha ciddi problemler doğmasına engel olmaktadır. İdrar sayesinde vücuttaki fazla miktarda olan su ve vücuttaki toksinler dışarı atılır. İdrar şeffaf renkli ve mikropsuzdur. İdrar mikropsuz olduğundan dolayı normal şartlarda kokusuz olmaktadır. Farklı gıdaların tüketimi, ilaçların kullanımı, vitaminler, enfeksiyonlar idrarda koku belirtisine neden olabilir.

İdrarda Koku Neden Olur?

İdrar yollarında enfeksiyon olması durumunda, idrarda ağır bir koku meydana gelir. İdrar berrak görünümünü kaybeder, bulanık bir hal alır ve iltihaplanma oluşumunu, idrara kan veya protein girişini beli eder. İdrarda olan protein kişilerde böbrek yetmezliği oluşumunun bulgusu olabilir. İdrarda bulanıklık olması durumunda böbreklerde kum, taş, iltihap gibi durumları belirtir. Bu hastalıkların ayırt edilmesi oldukça önem arz eder. İdrarda yer alan bulgulara göre, hastalıklar belirlenmektedir. Kullanılan ilaçların etkisiyle, antibiyotik kullanımından kaynaklı idrar kokusu meydana gelebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarından dolayı idrar kokusu belirebilir. Diyabet hastalığında idrar kokusu değişebilir. Böbrek taşı rahatsızlığında, böbrek enfeksiyonu idrarın üretilmesinin engellenmesiyle idrarda koku değişikliği yaşanabilir. Hamilelik döneminde bebeğin karın içerisinde bası oluşturmasıyla karın içi organların, idrar yollarının etkilenmesi sonucunda idrar kokusu meydana gelebilir. Metabolik hastalıklarda idrar kokusu olabilir. Erkeklerde prostat ve bundan dolayı mesane daralmasından dolayı idrar kokusu olabilir. B vitamini eksikliğinden dolayı idrar kokusu belirti gösterebilir.

İlaçların İdrarda Koku Oluşumuna Etkisi

Ağızdan alınmakta olan bazı ilaçlar, antibiyotik ilaçlar, B vitamini ilaçları idrarın rengini değiştirebileceği gibi idrarda koku değişimine de neden olabilir. Antibiyotik kullanımında bu belirti oldukça barizdir. İdrarda koku olduğu zaman mutlaka doktora bilgi verilmesi gerekir. Bu durumda kullanılan ilaçlar tetkik edilir, kokunun bu ilaçlardan gelip gelmediği belirlenmektedir.

İdrarda Koku Değişimleri

İdrar genel olarak kokusuz ve keskin olmamaktadır. Eğer idrarda keskin, amonyak kokusuna benzer bir koku hissedildiğinde, enfeksiyondan veya böbrek taşından şüphelenilir. Şeker hastalığı olan kişilerde idrar kokusu daha tatlıdır. Bunu kendileri rahatlıkla fark edeceklerdir. İdrarda koku değişimine yiyeceklerde neden olabilir. Özellikle kuşkonmaz bitkisi tüketimi fazla yapıldığında, sülfür parçalanmasından dolayı idrarda koku meydana gelir.

İdrarda Koku Olması Halinde Hangi Hastalıklar Araştırılır?

İdrarın renk değiştirmesi, sık sık idrara çıkma ve idrarda koku olması durumunda aşağıdaki hastalıklar araştırılır.
" } ] }