{ "title": "İdrarda Kreatinin", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrarda-kreatinin.jpg", "date": "20.01.2024 03:06:00", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "İdrarda Kreatinin, Kreatinin, kas metabolizmasının önemli bir problemi olan ürünüdür ve böbreklerden idrar ile bütünüyle ve farklılaşmadan atılır. Böbrek fonksiyonları hasar görmüşse bu atılım hızını azaltır ve kanda kreatinin yükselmesine neden olur. Böbrek yetmezliğinin değerlendirilmesinde en önemlitest metodu olmakla beraber, böbrek hasarının ne derecede olduğunu bilmekte yetersiz kalmaktadır. Kaslardan kaynaklandığı için vücut kas kitlesi oranından etkilenebilmektedir. Bu sebeple yaşlı ve zayıf bir kadında böbrek yetmezliği bulunmasına karşın kreatinin düzeyleri normal bir düzeyde bulunabilir. Uzun zamanlı oluşan açlıkta, romatoid artritte, kas hastalıklarında, hormonal bozukluklarda, enfeksiyon, yanık ve kemik kırılmalarında da kreatinin düzeyleri artabilmektedir.

Kreatinin seviyesi özellikle yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi böbrek hasarına neden olabilen hastalığı bulunan hastalar için iyi bir tarama testidir.
Kreatinin seviyesinin normalden düşük çıkmasının hiçbir klinik nedeni bulunmamaktadır. Kan kreatinin oranı, referans oranlar; 0.5-1.5 mg/dL. Yükseldiği durumlar, böbreğin işlevinin bozulması ile renal perfüzyonun düşmesine sebep olan kalp yetmezliği, sıvı kaybı, kanama, yükselmiş olan protein katabolizması, akut MI, stres ve yanıklarda, akut veya kronik böbrek hastalıklarında, post renal idrar akım tıkanıklıklarında, aktif akromegali ve gigantizmde, hipertiroidiiide ve proteinden zengin diyet tüketiminde değerler yükselir.

Azaldığı durumlar ise düşük proteinli diyet, protein sentezinin yükseldiği durumlar ve hamüklelikte özellikle ilk ve ikinci trimestrde. 24 saatlik oluşan idrarda kreatinin seviyesi. Referans değerler, erkek,0-40 mg/24 saatlik olan idrarda, kadın, 0-80 mg/24 saatlik idrarda olan değerler.
İdrarla atılan kreatin miktarı protein metabolizmasını ve böbrek işlevlerinin değerlendirilmesinde kıymetlidir. İdrar seviyesinin yükseldiği durumlar, egzersiz, akromegali, gigatizm, enfeksiyonlar, diyabet hipotiroidizm ve et tüketme.

İdrar seviyesinin azaldığı durumlar, hipertiroidiiizm, anemi, paraliz, muskuler distrofi, kas kütlesinde azalmaya sebep olan hastalıklar, kasları etkileyen enfeksiyon hastalıkları ve metabolik hastalıklar, ilerlemiş olan böbrek hastalıkları, lösemi ve vejetaryen diyet. Amnion sıvısında kreatinin seviyesi, Referans seviyeleri,37 haftanın üstünde bulunan gebeliklerde >2.0 mg/dL. Anne kanında kreatin değerleri normalken amnion sıvısında 2.0 mg/dL ve üstündeki seviyeler bebeğin artık matür olduğunu gösterir.

Amnion sıvısında seviyenin yükseldiği durumlar, diyabetik anne ve preeklamsi. Kan ve 24 saatlik idrarda kreatinin klerensi seviyesi, referans seviyeler, 1 ya da 3 yaş, 45-65 mL/dk. 4 ya da 5 yaş, 60-80 mL/dk. 6 ya da 12 yaş, 70-100 mL/dk. 13 ya da 50 yaş erkek, 90-137mL/dk, kadın, 80-125 mL/dk. 51 ya da 60 yaş erkek, 85-132mL/dk, kadın, 75-120 mL/dk. 60 yaş erkek, 80-132mL/dk, kadın, 70-120 mL/dk. Böbrek fonksiyonlarını değerlendirmede önemli olan bir testtir. Glomerüler filtrasyon seviyesini göstermesi bakımından oldukça önemlidir. GFR'nin hızını düşüren böbrek hastalıklarında, hipovolemide, konjestif kalp yetmezliğinde, dehidratasyonda ve iyatrojenik olarak kreatinin klirensi azalır. Bu test için hem kan hem de 24 saatlik idrar örneği gerekmektedir. Test zamanınca hastanın çay ve kahve tüketmemesi, egzersiz yapmaması ve herhangi bir ilaç kullanmaması gerekir.
" } ] }