{ "title": "İdrarda Mikrop", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrarda-Mikrop-27.jpg", "date": "21.01.2024 14:21:27", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
İdrarda mikrop olmasının sebebi idrar yolunda ya da idrar kesesindeki iltihaplardır. İdrar yolu enfeksiyonu genelde idrar yolundan mesaneye kadar ulaşan bakterilerin sebep bulunduğu bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon yalnızca mesanede görülürse“idrar yaparken yanma-sistit” şayet mikroplar böbreklere ve üst idrar kanalına ulaşırlarsa bu hale“piyelonefrit” denilir. İdrar yolları bulaşmalarında tedavisi basit olan rahatsızlık türü sistittir. İdrar yolu enfeksiyonunun en önemli belirtisi, idrar sırasında ve ardından ortaya çıkan yanma hissidir. İdrar yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri; sık idrara çıkma, idrarın tam yapılmadığı hissi, karnın alt kısmında şişlik hissi, bulanık ve ağır kokulu idrardır. İdrar yolu rahatsızlıkları hatalı ve geç tedavi edildiğinde böbreklere, gebelerde ise fetüse zarar verebilmektedir.

İdrarda mikrop olduğunda ne zaman hekime başvurmalı?

İdrara sık çıkma, idrarda yanma, idrar yaparken zorlanma, idrarda kan olması, karın ve bel ağrısı, idrar tutamama, halsizlik ve ateş idrar yolu enfeksiyonunda gözlenen klinik belirtilerdir. Bu halde kesinlikle bir hekime başvurmak gerekir. Kötü geri bildirimler çok kuvvetli değilse ilk önlem daha fazla sıvı almaktır. Bol sıvı alımı daha çok idrar yapımına sebep olarak, idrarın süpürücü etkileri ile mikropların dışarıya doğru atılmasını sağlar. İdrar tahlilinin hekimlere çok mühim belirtiler sunar fakat bazı durumlarda yeterli olmadığından idrar kültürü de istenebilir. Bu aşamada yapılacak en mühim hatalardan birisi hastanın bir hekim yönünden denetlenmeden denetimsiz olarak antibiyotik kullanmasıdır. Yanlış sarf edilen ilaçlar gelecekte daha büyük problemler yaratabilir. Eğer enfeksiyonlar bir sene içinde 3 ya da daha sık oluyorsa o zaman altta yatan diğer sebeplerin de araştırılması gerekebilmektedir.

İdrarda mikrop olmasının sebepleri nelerdir?

Kadınların idrar yollarının dışarıya çok kısa bir kanalla açıldığını için dışarıdan mikropların girmesi daha basittir. Genellikle vajinal ve anal bölümde tespit edilen üropatojen olarak adlandırılan enterikbakteriler idrar kanalı ve idrar torbasına basitçe bulaşabilmektedirler. Bu mikropların idrar torbasına girmesi ve çoğalması bulaşmaların olmasına sebep olur. Genellikle beden direncinin azaldığı hallerde daha sık oluşabilmektedir. Aynı şekilde sauna, havuz gibi ıslak ortamlar, cinsel ilişki, genital akıntı gibi haller bu bulaşmaların altta yatan diğer sebepleridir. Basit bir üriner sistem enfeksiyonudur ve sık sık kadınları etkilemektedir. Kolay tedavi edilebilmeleri, böbrek hasarı ve bozukluklarına yol açmamaları sebebiyle tanı, idrarda mikrop klinik belirtiler ve idrar tahlili ile konulabilir. Kesin tanı için idrar kültürü testi alınması gereklidir.

" } ] }