{ "title": "İdrarda Protein Çıkması", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrarda-Protein-Cikmasi-51.jpg", "date": "20.01.2024 22:45:34", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
İdrarda Protein Çıkması: İdrarda özellikle yüksek değerlerde protein çıkması (Proteinüri) böbrek hastalığına veya bir başka sorunu işaret edebilir. İdrarda protein basit bir idrar tahliliyle anlaşılabilir İdrarda özellikle yüksek derecede protein çıkması (Proteinüri) böbrek rahatsızlığına ya da bir başka ciddi soruna işaret edebilir. İdrardaki protein basit bir idrar tahliliyle tespit edilir. Böbrekleriniz kanınızda bulunan atık maddeler de dahil olmak üzere birçok maddeyi süzer. Bu atık maddeler idrarla dışarı boşaltılır. Bu süzme işlemi esnasında böbrekleriniz vücudunuzun ihtiyaç duyduğu proteinleri alıkoyar. Özellikle bazı hastalıklar ve sıkıntılar proteinlerin böbreklerde bulunan filtreleri yoluyla idrarla dışarı atılmasına izin verebilir, bu da idrarda protein çıkmasına sebep olur. Özellikle gençlerde ve spor aktivitesi sonrası idrarlarında düşük seviyeli de olsa protein çıkması normaldir. Mikro albümin testinde tespit edilen idrardaki protein çoğunlukla diyabetik böbrek hasarının belirtileri olabilir.

İdrarda Protein Çıkması Nedenleri Nelerdir? Böbrekler birçok maddenin kandan temizleme işlemini gerçekleştirir. Ancak bazı zaman kanda bulunan proteinler gibi bazı maddeler temizlemez ve idrar yoluyla dışarı atılırlar. Böbreklerin tam anlamıyla emmediği proteinler, idrarda protein çoğalmasına sebep olur. Sağlıklı kişilerde idrarda protein olmaz veya görülse bile çok düşük seviyelerde olur. Ancak sağlıklı kişilerde de bazı sebeplerden idrarda kısa süreli protein artışı görülebilir. Özellikle aşırı stres, uzun süreli soğukta kalmak gibi sebeplerden dolayı idrarda geçici protein yüksekliği sıkıntısı yaşanabilir. Bu geçici ve önemsiz sebepler dışında, idrarda protein yüksekliğini kalıcı kılan birçok etken vardır. Geçici olmayan protein yüksekliği sıkıntısının tedavi edilmesi çok önemlidir. İdrarda protein yüksekliği kesinlikle bazı hastalıkların neticesi ya da belirtisi şeklinde olabilir.

İdrarda Geçici Protein Yüksekliği Neden Olur?
İdrarda Kalıcı Protein Yüksekliği Neden Olur?

Diyabet, Böbrek yetmezliği, Gebelik durumu, Kalp yetmezliği, Böbrek enfeksiyonu, Kan kanseri, Karaciğer hastalıkları ve kullanılan bazı ilaçların yan etkisi.

İdrarda Protein Yüksekliği Tedavi: Yapılanİdrar tahlili sonrasında görülen protein yüksekliğinin, geçici olarak bir yükseliş gösterebileceğinden hastadan tekrar idrar tahlili istenir. Yapılan ikinci idrar tahlilinde de protein seviyesi çok çıktıysa, o zaman kalıcı olan protein yüksekliğinden kuşkulanmak ve Saptanan protein yüksekliğinin sebebinin araştırılabilmesi için Uzman hekimler tarafından daha detaylı testler ve tahliller yapılır. Bunun neticesinde ise görülen sonuçlara göre hastalığa teşhis konulur ve hastalığa göre tedavi yöntemi uygulanır.
" } ] }