{ "title": "İdrarda Protein Yüksekliği", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrarda-protein-yuksekligi(1).jpg", "date": "21.01.2024 02:08:48", "author": "Dilek yurt", "article": [ { "article": "
İdrarda protein yüksekliği, birçok nedeni vardır. İki çeşit idrarda protein bulunma durumu vardır. Biri idrarda geçici protein yüksekliği bir diğeri idrarda kalıcı protein yüksekliği şimdi sizlerle birlikte bu iki sorunu inceleyelim.

İdrarda geçici protein yüksekliği neden olur?
İdrarda kalıcı protein yüksekliği neden olur?
İdrarda protein yüksekliği tedavisi nasıl yapılır?

İdrar tahlili sonucunda protein yüksekliğinin görülmesi halinde geçici bir yükseliş olabileceğinden dolayı hastadan tekrar idrar tahlili istenir. Yapılan ikinci idrar tahlilinin sonucunda da protein miktarı yüksek ise o zaman kalıcı olarak protein yüksekliği teşhisi konabilir. Bulunan protein yüksekliğinin sebebinin araştırılabilmesi için Uzman doktorlar tarafından daha farklı test ve tahliller uygulanır. Tüm bunların sonucunda ise görülen belirtiler ve test sonuçlarına bakılarak hastalık teşhis edilir. Hastalığa göre tedavi yöntemi uygulanır. Normal bireylerin idrarında yalnızca 150 miligram protein olmalıdır. Bu miktar bir çay kaşığının sadece 3%'ünü doldurur. İdrar içerisinde görülen yüz elli miligramdan fazla protein, böbrek hasarından şüphelenmemize neden olur. Protein içeren idrarın acı hissettirmemesi ise teşhis edilememesi tehlikesini ortaya koyar. Protein, vücut organ ve dokularına kan aracılığı ile taşınır. Böbreklerimiz ise kandaki proteinin geçişini engeller ve proteinin kanda kalmasını sağlar. Bu işlevlerini kaybederler ise protein kılcal damarlardan idrara karışır. Yüksek kan basıncı böbreklerde hasara neden olduğu için idrarlı proteinin başlıca nedenlerinden biri olmaktadır.

İdrarda protein belirtileri nelerdir?

Bazı durumlarda proteinli idrar hiçbir belirti vermeyebilir. Tedavi edilmediği süre uzadıkça belirtiler de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar. Bu belirtiler şunlardır:
İdrarda Protein Nedenleri ve Risk Unsurları

Böbrekler vücuttaki fazlalıkları atarken bir yandan da protein gibi hayati besinleri vücutta tutma görevindedir. Bazen bazı tıbbi hastalıklar nedeni ile böbrekler proteinlerin atılmamasını sağlayan yeteneklerini kaybedebilirler. Bu durum idrarda protein görülmesine durumuna yol açar. Risk Unsurları genellikle hastalıklar genetik faktörlerdir. İdrarlı proteinin en sık görülme sebebi şeker hastalığı ve yüksek tansiyondur. Bu iki hastalık böbrek hasarına yol açar ve idrarda protein görülmesine sebep olabilir. Her ne kadar bu iki hastalık ön plana çıkıyor ise de idrarda proteinin başka nedenleri de vardır. Şimdi sizlerle diğer sebepleri inceleyelim:
" } ] }