{ "title": "İdrarda Protein", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrarda-protein(1).jpg", "date": "19.01.2024 06:28:47", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "İdrarda Protein, Normal olan durumlarda idrarımızda yalnızca 150 miligram protein bulunmalı. Bu oran bir çay kaşığının yalnızca 3%'ünü doldurduğu için göz ardı edilebilir. İdrarda gözüken yüz elli miligramdan çok protein, böbrek hasarının nedeni olabilir. Protein bulunduran idrarın acı vermemesi ise teşhis edilememesi tehlikesini oluşturur. İdrarda protein, protein, vücut organ ve dokularına kan ile taşınır. Böbreklerimiz ise kandaki proteinin geçişini önüne geçerek kanda tutunmasını sağlar. Bu durumunu kaybederse protein kılcal damarlardan idrara geçer. Yüksek kan basıncı (Tansiyon) böbreklerin kötü olmasına neden olduğu için idrarlı proteinin başlıca nedenlerinden biri olmaktadır. İdrarda protein çeşitleri, 3 kategorisi mevcuttur. Uzanmaya ve ayakta durmaya bağlı olarak farklılık gösteren (Ortostatik), kalıcı, geçici idrarda protein. Ortostatik idrarda protein, bu olayda ayaktayken protein kaybedilir. Çoğunlukla uzanmış pozisyonda bulunuyor iken kayıp yaşanmaz. Ergenlerin 2 ya da %5'inde ortostatik proteinli idrar gözükür. 30 yaşını dolduran insanlarda gözükme durumu oldukça azdır. Bu kategorinin nedeni gizemini korumakta. Ender bir şekilde ölümcül olmaktadır. Herhangi bir tedavi yöntemi istememektedir ve yaşla beraber gözden kaybolmaktadır.

Teşhisi değişik vakitlerde alınan iki idrar örneği sayesinde yapılır. Birisi birkaç saatlik uykudan sonra, öbürü ise gün içinde otururken ya da ayakta duruyorken alınır. Kalıcı idrarda protein, bu kategorideki hastalığı bulunan insanlarda tıbbi bir rahatsızlık bulunmaktadır. Böbrek hastalığı olabilir, şeker hastalığı gibi böbreğe zarar veren bir rahatsızlık bulunuyor olabilir ya da yüksek protein oluşmasına neden olan başka bir hastalık söz konusu olabilir. Geçici idrarda protein, en çok gözüken çeşididir. Nedeni ise çoğunlukla egzersiz ve yüksek ateş gibi vücudun gergin bulunduğu zamanlardır. Çözümü için tedaviye gerek yoktur.

İdrarda protein belirtileri, bazı vakitlerde proteinli idrarın hiçbir belirtisi gözükmeyebilir. Tedavi edilmediği zaman uzadıkça belirtiler de oluşmaya başlayacaktır. Bir kısmı şu biçimde: İdrarda farklılık. Kiloda farklılık. Köpüklü şekilde olan idrar. Şişmiş olan karın. Şişmiş olan yüz, şişmiş olan eller, ağır belirtiler. İdrarda protein oluşması bazen ciddi de olabilir. Şu belirtileri görürseniz acilen tıbbi destek alın; Göğüste sıkışma ya da acı, kısa zamanlı dahi olsa bilinç kaybı ya da zihin bulanıklığı, nefes darlığı oluşması, İdrar yaparken oluşan zorluk, İdrar yapamama.

İdrarda Protein Nedenleri ve Risk Unsurları

Böbrekler fazla olanları atarken diğer yandan da protein gibi hayati besinleri vücutta tutar. Bazı tıbbi rahatsızlıklarda proteinlerin atılmamasını sağlayan kabiliyetlerini kaybedebilir. Bu durum idrarda protein gözükmesine sebep olur. Geçici maddeler protein oranını geçici yükselmesine neden olan etkenlerden bazılarıdır. Soğuğa maruz kalmak. Yüksek ateş. Duygusal olan stres yoğunluğu. Ağır olan egzersizler. Sıcağa maruz kalmak. Kalıcı maddeler protein oranının sürekli yüksek bulunmasının sebeplerinden bazılarıdır. Bazı özel ilaçlar. Organlarda normal olmayan protein birikimi. Şeker hastalığı. Kronik olan böbrek hastalığı.
" } ] }