{ "title": "İdrarda Şeker", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrarda-Seker-55.jpg", "date": "20.01.2024 11:15:47", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
İdrarda Şeker, şeker (Glikoz) idrarda genelde çok düşük seviyelerde bulunur ya da hiç bulunmayabilir. “Glukozüri” olarak bilinen idrarda anormal şekilde yüksek miktarda şeker bulunması genelde yüksek kan şekeri seviyesinin bir sonucudur. Yüksek kan şekeri genelde tedavi edilmeyen diyabet sonucunda oluşur. Normal şekilde kan böbreklerde filtre edildiğinde biraz şeker kalıntısı süzülen sıvıdan idrara geçebilmektedir. Şayet kan şekeri seviyesi düşükse bu normaldir ve vücut bu şekeri idrara salgılamadan önce bu süzülen sıvıdan tekrar absorbe eder. Kanda şeker seviyesi yüksek olduğu zaman böbreğe giden sıvıda çok fazla şeker bulunur ve bu durumda yine şeker absorbe edilir ancak bir miktar şeker idrara geçebilir. İdrarda şeker laboratuvarda ya da evde idrar dipstik testi ile tespit edilebilir. İdrarda şeker, yüksek kan şekeri ve şeker hastalığı ile bağlantılı olduğundan, idrarınızda şeker olduğundan şüpheleniyorsanız bir doktora görünmeniz gerekir. İdrarda şeker görülmesinin sebepleri yorgunluk, açıklanamayan kilo kaybı, aşırı susuzluk veya açlık ve sık idrara çıkma dahil olmak üzere diyabetin diğer belirtileri eşlik edebilir.

İdrarda Şeker Diğer Belirtileri Nelerdir?

İdrarda şeker olması çoğu zaman şeker hastalığı ile ilgili olan belirtileri de beraberinde getirir. Bazı durumlarda, idrarda şeker olması derhal tıbbi müdahale gerektirebilir. Aşırı açlık, yorgunluk, sık enfeksiyon kapma, sık sık idrara çıkma, artan susuzluk, sinirlilik, görme sorunu ya da görmede değişiklik, yaraların geç iyileşmesi, ellerde ya da ayaklarda normal olmayan karıncalanma veya diğer değişiklikler ve açıklanamayan kilo kaybı belirtileri görüldüğünde mutlaka bir doktora görünmek gerekir. Bilinç bulanıklığı ve tepkisizlikte görülebilir. Göğüste ağrı ya da basınç oluşabilir. Nöbetler görülmesi durumunda hayati tehlike olacağından acilen yardım istenmelidir.

İdrarda Şeker Görülmesi Neden Olur?

İdrarda şeker genelde prediyabet veya diyabet sebebiyle ortaya çıkar. İdrarda şeker görülmesine pek çok genel koşul neden olabilir:
İdrarda şekerin nadir görülen nedenleri ise şunlardır;
Yüksek kan şekerinin bir işareti olarak idrarda şeker görülmesi potansiyel olarak yaşamı tehdit eden hastalıklarla bağlantılı olabilir. Diyabet kaynaklı veya yetersiz tedavi sonucu idrarda şeker ciddi ve kalıcı hasara neden olabilir. Oluşabilecek diğer sorunların riskini azaltmak için tedaviyi aksatmadan devam ettirmek önemlidir.
" } ] }