{ "title": "İdrarda Üre", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrarda-Ure-87.jpg", "date": "21.01.2024 01:18:39", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "İdrarda üre; Üre, kan içerisinde bulunan ve azot içerikli maddelerden oluşan bir bileşendir. Yediğimiz içtiğimiz her şey ile vücüdumuza vitamin ve madensel tuzlar girmesi ile vücudumuzda bu azotlu maddeler yanmaya başlayarak üre oluşturur. Bu oluşan ürede idrar ile atılır. Ürelerin vücuttan atılamaması gibi durumların ortaya çıkması ise üre ya da tıp dilinde ismi ile üremi olur. Üre kanda birikir ve üremi hastalığının oluşmasına neden olur. O yüzdende ürenin vücuttan dışarı atılması gerekir. Eğer ki vücuttan üre atılmaz ise tıpkı atık maddelerin çevreye verdikleri zararlar gibi vücudumuza zarar vermeye başlar. Bu tür bir durumda üre idrar ile dışarı atılamadığında ise bağlı olduğu boşaltım sisteminin bir parçası olan böbreklerin iflasına neden olur. Bu durumda kişinin hayati fonksiyonlarını kaybetmesine neden olur.

İdrarda üre nedir ve düşüklüğü yüksekliği ne anlama gelir

Üre vücuttaki protein yıkımı ile ortaya çıkan artık maddenin kendisidir. Böbrekler tarafından süzülerek idrarla vücuttan dışarı atılması gerekmektedir. Üre düşüklüğü veya yüksekliği vücutta olan protein metabolizmasının sağlıklı bir şekilde işlemediğini gösterir.

Üre yüksekliği; vücutta bulunan proteinlerin ihtiyaç duyulandan daha fazla oranlarda yıkıma uğramasına denir. Bu aşırı miktarda oluşan ürenin vücut tarafından atılamaması anlamına gelmektedir. Özellikle fazla protein tüketimi yapıldığı zamanlarda böbreklerin üreyi temizleme hızı, karaciğerin vücuda alınan proteinleri yakma hızına yetişmediği anlamına gelir. Sonuç olarak kan ve idrar içerisinde üre yüksekliği oluşumu meydana gelir. Özellikle üre yüksekliği vakıaları dukan diyeti gibi protein alımı ağırlıklı diyet yapan kişilerde görülen bir durumdur. Ayrıca bir de hamilelik döneminde protein alımı fazla yapan kişilerde de aynı şekilde yüksek üre görülmektedir. Nedeni de anne karnında olan bebeğin protein ihtiyacı olmamasıdır. Diğer bir üre yüksekliği nedeni ise aşırı derecede kas yıkımıdır. Yani vücutta kas proteini yıkımı beklenenden daha fazla oranlarda olur ise idrarda ve kanda ürede yükseliş meydana gelir. Özellikle uzun süre aç kalma, uyuşturucu kullanımı ve aşırı derecede yapılan egzersizler bu olgunun gerçekleşmesine neden olur. Üre yüksekliğine neden olan diğere bir durum ise susuzluktur. Aşırı derecede vücudun susuz bırakılması da kan ve idrarda üre miktarının çoğalmasına neden olur. Çünkü gereken sıvı miktarı olmadığı için vücut fazla olan ürenin atılımını idrar ile gerçekleştiremez. Üre yüksekliği ile ilgili bir diğer nedende sindirim sorunu yaşayan insanlardır. Bu durum alınan proteinlerin sindirim sisteminde düzen içerisinde sindirilememesine neden olduğundan yine kanda ve idrarda ürenin yükselmesine neden olur. Üre yüksekliği sorununa neden olan en son durum ise böbrek yetmezliğidir. Bu durumda ise böbreklerin gereken şekilde süzme işlevini yerine getirememesinden kaynaklanır.

İdrarda üre düşüklüğü neden olur?

Üre düşüklüğünde ise tam tersi bir durum olan proteinlerin yeterli miktarda alınmamasından kaynaklanır. Yani yeterli miktarlarda alınmayan protein miktarından kaynaklanır. Üre düşüklüğü sorunu üre yüksekliğine göre çok daha nadir görülen bir durumdur. En önemli oluşma nedenleri ise emilim sorunları ve pankreas yetmezliğidir. Bunların dışında idrarda ürenin düşük olmasının nedenleri olarak yeterli miktarda protein alımı yapmamak, aşırı oranlarda su tüketimi yapmak, antibiyotik ve anabolik steroid gibi ilaçların alımını sürekli olarak yapmak, karaciğer yetmezliği, siroz ve diğer karaciğer rahatsızlıklarından birisinin olması gibi nedenleri de vardır. Sağlıkla kalın.
" } ] }