{ "title": "İdrardan Kan Gelmesi ve Yanması", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrardan-kan-gelmesi-ve.jpg", "date": "19.01.2024 05:53:10", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İdrardan kan gelmesi ve yanması, çeşitli rahatsızlıkların bir belirtisi olabilir. Normalde idrarın kırmızı, pembe renkte olması her zaman idrardan kan gelmesi şeklinde yorumlanmaz. Bazen besinlerdeki renk pigmentleri gibi sebeplerde idrar rengini değiştirebilir. Ancak dikkatli olunası gerekir. İdrardan kan gelmesine eşlik eden idrarda yanma, ağrı, ateş gibi etkilerde bulunuyorsa, hastanın mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Ağrı ve sancı gibi etkiler oluyorsa, hastada iltihaplı bir sorun olabilir.

İdrarda kan gelmesi ve yanması neden olur?

Mesane taşı: İdrarda kan olması ve sıkça tuvalete gidilmesi, ancak yeteri kadar idrar yapılamaması halinde, özellikle sırt ve karında ağrı olması mesane taşını düşündürmelidir.

Mesane enfeksiyonu: Acı, yanma gibi etkilerle aniden sıkça idrara çıkma, idrarda kan gelmesi gibi etkiler mesane enfeksiyonunun bir belirtisi olabilir. Hastada görülen bu belirtiler sistit denilen mesane enfeksiyonundan kaynaklanabilir. Mutlaka doktora gidilerek, antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.

Üretrit: Karında alt kısımda ağrı, üretradan sarımsı akıntı, sık idrar çıkma, idrarda kan gelmesi ve yanması gibi etkiler bu soruna işaret edebilir. Cinsel yolla bulaşan üretrit, bakteriyel bir iltihaptır.

Gromerülonefrit: İdrarda kan ve yanma gibi etkilere ayak bileklerinde ve göz çevresinde şişme, nefes darlığı, yorgunluk gibi belirtiler eşlik ediyorsa, böbreklerde kanı süzen yapılarda iltihaplanma olabilir. Bu nedenle acilen doktora gidilmelidir.

Tehlikesiz hematüri: İdrarda kan dışında başka bir belirti olmazsa, bu tehlikeli olmayabilir. Bazen yaşam boyu devam eden bir sorun haline gelebilir. Yine de bir doktora gidilerek tanı konulmalıdır.

Hemolitik anemi: İdrarda kan yorgunluk ve güçsüzlük ile seyrediyorsa, bu sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Bu genetik bir anormallikten ya da kullanılan bazı ilaçlardan ya da alyuvarların yok olmasına neden olan bazı hastalıklardan kaynaklanabilir. Bu nedenle teşhis edilmeli ve tedavisi yapılmalıdır.

İdrarda kan gelmesi ya da görülmesi hematüri olarak tanımlanır. Bu gözle görülen bir kan olabileceği gibi, mikroskobik olarak da tespit edilebilir. Ancak kanın miktarı buna neden olan hastalık ya da diğer sorunlarla bağlantılı olmayabilir. Bazen anormal idrar rengi de kanla karıştırılabilir. Bu yüzden idrarda kan gelmesi ve yanması gibi etkilerde hastanın hemen sağlık kuruluşuna giderek gereken tetkikleri yaptırması ve altta yatan nedeni tespit ettirmesi gerekir. Bunu bir belirti olarak kabul etmek gerekir.
" } ] }