{ "title": "İdrardan Kan Gelmesi", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/idrardan-kan-gelmesi.jpg", "date": "20.01.2024 03:14:22", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İdrardan kan gelmesi, çok ciddi olmayan sorunlardan kaynaklanabileceği gibi, bazen oldukça tehlikeli bir sorundan dolayı da olabilir. Bunu bir belirti olarak kabul etmek gerekir. İdrardaki kan bazen gözle görülebilir, bazen yapılan idrar tahlilinde tespit edilebilir. Toplumda %5 kadar etkili olan bir sorundur. Erkeklerde prostat sorunlarında sıkça rastlanır. Bunun dışında böbreklerden, böbrek kanalları, mesane, dış idrar yolundaki etkenlerden kanama meydana gelebilir. Bu nedenle öncelikle altta yatan etken tespit edilmelidir. Genellikle hastaların %15 kadarında önemli bir sorun belirlenmez. Ancak başta kanser olmak üzere, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşı, prostatit gibi nedenlerden idrardan kan gelmesi etkisi olabilir.

İdrarda kan gelmesi durumunda hangi testler yapılır?

Öncelikle hastaların idrar sistemi değerlendirilir. Muayenenin sonrasında tam idrar tetkiki yapılır. Bu sayede böbrek hastalıklarının değerlendirilmesi yapılır. Kan hücrelerinin şekilleri mikroskop altında incelenir ve idrar yolundaki sorunlar belirlenir. Eğer idrar kültürü sırasında mikrop belirlenirse, hastada idrar yolu enfeksiyonu tanısı konur. Bu durumda uygun antibiyotik kullanımıyla tedavi yapılır. Sitolojik inceleme sonrasında kanser hücreleri ve normal hücrelerin tespit edilir. Kan testi de yapılarak, hastanın böbrek fonksiyonları izlenir. Gerekli görülürse, idrar yolunun incelenmesine geçilebilir. Ultrason, röntgen, MR gibi tetkikler yapılabilir.

İdrarda kan gelmesinde hangi organlar etkili olur?

İdrardan gelen kanın hangi organdan geldiği tespit edilmelidir. Bu uygulanacak tedavinin planlamasına yardımcı olacaktır. İdrar sistemi alt ve üst kısım olarak değerlendirilir. Altta mesane ve idrar yolu ile erkeklerde prostat, üste ise böbreklerle üst idrar borusu bulunur. İdrarda kan gelmesi alt ve üst idrar yollarına göre değerlendirilmelidir. Bunlar tespit edilirse, hastanın tedavi edilmesi için en uygun yöntem uygulanabilir.

Üst idrar yolları kanama neden olur?

Üst idrar yollarındaki kanama nedenleri arasında nefrit, kanser, piyelonefrit, iyi huylu böbrek tümörleri, böbrek taşları, basit böbrek kisti, kanallarda tıkanma, böbrek dokusunun tıkanması, polikistik böbrek hastalığı gibi rahatsızlıklar idrarda kan görülmesine yol açabilir.

Alt idrar yolları kanama neden olur?

Alt idrar yollarından kaynaklanan idrarda kan görülme nedenleri arasında iyi huylu prostat büyümesi, sistit, mesane kanseri, üretrit, mesane taşı, kondilom, prostatit, interstisyel sistit gibi rahatsızlıklar bulunur.
" } ] }