{ "title": "İdrardan Sonra Kan Gelmesi", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Idrardan-Sonra-Kan-Gelmesi-53.jpg", "date": "21.01.2024 05:16:16", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
İdrardan Sonra Kan Gelmesi: İdrar sonrasında kan gelmesi basit bit üşütmenin neden olacağı gibi ciddi rahatsızlıklarında belirtisi olabilir. İdrarda kanama ciddi bir bulgu olarak kabul edilmekte bununla beraber üriner sisteminde oluşan bir tümörün ilk belirtilerinden biri olabilir. Normalinde idrarda ve sonrasında gözle görülen veya idrar tahlilinde mikroskopla bakıldığında kan görülmemesi gerekir.

İdrar bitiminden sonra kan görülmesi mesane çıkışında bulunan organda erkeklerde prostat, kadınlarda ise sistit denilen oluşumda kanama olarak meydana çıkmaktadır. İdrardan sonra kan gelmesi nedenlerini organlara göre incelenmelidir.

İdrardan Sonra Kan Gelmesine Neden Olan Hastalıklar

Böbreklerde oluşan kistler, böbrek taşları, böbrek enfeksiyonları ve böbrekte meydana gelen tümörlerden dolayı olabilir. Böbrekte oluşan tümörler genelde kötü huylu olurlar büyük önem taşırlar. Böbrek taşı nedeni ile meydana gelen kanamalar ise ağrı ile görülmektedir.

Mesane Kaynaklı İdrar Sonunda Kan Görülmesi

Mesane kaynaklı idrar sonrası kan görülmesi hem kadınlarda hem de erkelerde görülmektedir. Bu kanama genellikle sistit denilen idrar torbasında oluşan enfeksiyonların oluşturduğu kanama mesane taşları nedeni ile meydana gelir. Mesanede oluşan enfeksiyon, prostat kaynaklı kanama, mesane taşları nedeni ile kanama veya mesane kanseri nedeni ile idrar sonunda kanama görülebilir. İdrardan sonra kanaması gören kişi 50 yaş üzeri ise mutlaka bir uzmana giderek iyi bir inceleme yaptırması gerekir. İdrar sonrası kanama gençlerde bazen ağır sporlardan dolayı olmakta veya mesane kaynaklı olabilir.

İdrar Sonrası Kan Gelmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanamanın nedenleri araştırılır kanı durdurmaktan ziyade bu kanama neden olduğunu ve nereden geldiğini araştırması yapılır ve çıkan sonuca göre tedavisi yapılır. Kan gelmesi böbreklerde oluşan taş nedeni ile olmuş ise idrar yoluna girilir taş alınır veya taşın kendiliğinden düşmesi beklenilir. Fakat böbrekte bulunan taş büyük ise böbrek üzerinde açılan bir delikte girilir perkutan denilen laparoskopi ile taş böbrekten çıkarılır. Böylece idrar yolu taşlarının veya böbrekte oluşan taşın verdiği kanama tedavi edilmiş olur.

İdrar sonunda kan gelmesi enfeksiyon nedeninden dolayısı ise yapılacak uygulama önce idrar tahlili yaptırmak ve tahlil sonucuna göre Antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Fakat kanama bir tümör nedeni ile olmuş ise veya travma nedeniyle kanama görülmüşse bu kanamanın lokalizasyonunun görülmesi gerekmektedir. Bunun için bilgisayarlı tomografi ve ultrasonografi yapılır sonra tümör için kapalı ameliyat veya açık ameliyat şeklinde tedavi edilir. Hasta ameliyat ile tedavi veya radyoterapi, kemoterapi şeklinde tedavi edilir. İdrar sonra kan görülmesi travma kaynaklı ise buna yönelik tetkikler yapılır ve sonuca göre tedavi yapılır.

Sağlıklı günler dilerim
" } ] }