{ "title": "Kadınlarda İdrar Tutamama", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Kadinlarda-Idrar-Tutamama-45.jpg", "date": "20.01.2024 09:31:34", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "Kadınlarda idrar tutamama: Kadınların birçoğunda idrarını tutamama problemi vardır. İdrarını tutamama problemi hemen hemen 10 kadından birinde vardır. Kadınlarda idrar tutamamanın belirtileri ani harekette, yürürken, egzersiz yaparken, öksürük, hapşırma, sıkıştığında istem dışı idrarlarını tutamaz kaçırırlar. İdrar tutamamanın iki nedeni vardır. En sık görüleni pevlik taban kaslarının zayıflaması diğeri ise mesane boşalmasını sağlayan kasların zayıflayıp, yetersizliğidir. Kadınlar idrar kaçırmayı bir problem olarak görmezler ve bu şikâyetlerini doktora söylemeye utanır bu durumda hastalığın ilerlemesine neden olurlar. Hastalık ilerlediğinde herhangi bir neden olmadan da idrarlarını tutamaz ve kaçırırlar. Bazı kadınlar idrar tutamamanın yaşlılık hastalığı olarak düşünseler de bunun böyle olmadığını bilmeleri gerekir. İdrar kaçırmanın tedavisi vardır. Bazen ilaç, fizik tedavi ve cerrahi müdahale ile şikâyetleri daha aza indirilir.

İdrar Tutamamanın Nedenleri: İdrar yolları enfeksiyonları, sarkma fistül, idrar yolundan vajinaya açıklık olması ve idrarın vajinaya akması, doğun, alt karın bölgesinde yapılan ameliyatlar, alt karın bölgesin de iyileşmeyen kanser ve idrar yolundaki tümörler fistül olmasına neden olur. Bu durum dada kadınlarda idrarlarını tutamazlar. Karın kaslarının zayıflaması, gebelik, zor doğum ve yaşın ilerlemesinde kasların zayıflamasından idrar torbasında sarkma olur ve idrarı tutamamaya neden olur. Erken tespit ve tedavi idrar kaçırma problemini tamamen ortadan kaldırabilir.

Kadınlarda İdrar Tutamama Tedavisi: İdrar tutamamanın tedavisinde ilk başta ilaç tedavisi uygulanır. Yanı sırada fizik tedavi uygulanır. Alt sarın kasları ve idrar torbasındaki kasların kuvvetlenmesi için fizik tedavi uygulanır. Bunlardan sonuç alınmadığı taktirde cerrahi müdahale yapılır.

Fizik Tedavi: Kegel egzersizi denilen birtakım egzersizler alt karın kaslarını ve idrar torbası kaslarını güçlendirir. Bacağınızın arasın yastık koyarak sıkıp 10 saniye saymak ve bu hareketi en az 15-20 kez tekrarlayıp ve bu hareketi gün içinde 10-20 kere tekrarlamalısınız bu hareketi yaparken kalca, bacak ve karın kaslarını da sıkmaya dikkat edin deneyin 5-12 haftada çok faydasının olduğunu göreceksiniz.

İlaç Tedavisi: Kas spazmlarına faydası olan ilaçların idrar kaçırmaya faydası olacaktır. Bazı ilaçlar üretra kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur. Bazı ilaçlarda çok aktif olan idrar torbasını gevşeterek yardımcı olabilir. Hasta için hangi ilacın iyi geleceğini doktorunuz karar verecektir. Hastanın idrar yolu enfeksiyonu var ise antibiyotik tedavisi uygulanır. Hastanın enfeksiyonu geçince idrar kaçırma da geçebilir.

İdrar Tutamama Ameliyat: İdrar tutamamayı ameliyat en son çaredir. Doktorunuz sizin için ameliyatın uygun olup olmadığına karar vermek için birçok faktörü gözden geçirir. Hastanın yaşı, herhangi bir hastalığı, radyasyon tedavisi alıp almadığı, genel sağlık durumu ve hastanın yaşam şekli göz önünde bulundurularak ameliyata alınır. Bazı ameliyatlarda sarkan idrar torbası kaldırılır. Bazı idrar kaçırma tiplerin dede üretra etrafına madde enjeksiyon yapılır. Yalnız bu işlem her yıl tekrarlanmalıdır.
" } ] }