{ "title": "Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Kadinlarda-Idrar-Yolu-Enfeksiyonu-87.jpg", "date": "18.01.2024 23:46:40", "author": "Tolga Yaşar", "article": [ { "article": "Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu, sık rastlanan ve oldukça önemli bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman aşırı ağrısı olan bu rahatsızlık önemli hastalıklara yol açabilme riskine sahiptir. Bu hastalık kendi kendine zamanla geçebilir ama başka sıkıntılara yol açmaması için doktora başvurulmalı ve vereceği ilaçları düzenli bir şekilde kullanmalıyız. Eğer idrarınız esnasında ağrınız olursa, bir yanma hissederseniz ve idrarınızı yaptığınız esnada ağır bir koku duyarsanız idrar yolunuzun enfeksiyon kaptığından şüphelenmelisiniz. Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu erkeklere göre daha fazla görülür.

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu neden olur: Kadınların idrar yollarının dışarıya çok kısa bir kanal ile açılması sonucunda dışarıdan idrar yoluna mikropların girmesi daha kolaydır. Özellikle vajinal ve anal bölgede olan üropatojen olarak tanımlanan enterikbakteriler yukarı doğru idrar kanalı ve idrar torbasına kolaylıkla yayılmaktadır. Bu mikropların idrar torbasına girmesi ve çoğalması enfeksiyonların oluşmasına neden olmaktadır. Aynı şekilde havuz, deniz, hamam ve sauna gibi ıslak ortamlar, cinsel ilişki, var olan bir genital akıntı gibi durumlar bu enfeksiyonlara neden olabilmektedir.

Bakteriler: İdrar yolu enfeksiyonu genellikle sindirim sisteminde mevcut olan bakterilere bağlı olarak gelişir. Bu bakteriler idrarı dışarı atmayı sağlayan üretraya kadar ulaşır ise enfeksiyon kaçınılmaz olur.

Böbrek taşları: İdrar yollarında tıkanma meydana geldiği zaman idrar yolu enfeksiyonu görülebilir. Böbrek taşları idrar yolunun tıkanmasının en etken nedenidir. Bu tıkanma meydana geldiğinde tıkanan idrar yolunda bakteriler birikebilir ve enfeksiyona yol açabilir.

Kabızlık: Düzenli olarak tuvalete çıkmak, idrarı tutmamak ve mesaneyi oldukça temiz tutmak idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için önemli bir ayrıntıdır. Şayet idrarın düzenli atılması idrar yolunu temiz tutar ve enfeksiyonu önlemiş olur. Kabızlık durumunda idrarı sık atamayacağımız için idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.

Genital hijyen: Tuvalet temizliğine özen göstermek ve genital bölgemizi temiz tutmak enfeksiyon riski için oldukça önemlidir. Pamuklu çamaşır kullanmak ve kullanılan pedin sık sık değiştirilmesi idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için yararlı olacaktır.

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu tedavisi: Tedavideki esas uygun ilaçlar ile yeterli tedavinin yapılmasıdır. Uzun süreli antibiyotik kullanımı veya idrar yollarında uygun olmayan ilaçların seçilmesi hem tedavi etkinliğini azaltmakta hem de ilerisi için sorun olabilmektedir. İdrar yollarının asitlik derecesinin ayarlanması, sıvı tüketiminin artırılması ve altta yatan böbrek patolojilerinin ortadan kaldırılması tedavi etkinliğini arttırmaktadır. Antibiyotik tedavisinde hastalar %80 iyileşme gösterir. Aksi bir durumda tedavi gözetim altında antibiyotik tedavisi ile devam eder. Eğer hasta kötü durumda ise altta yatan sorunun çözümü için cerrahi müdahale gerebilir.
" } ] }