{ "title": "Kadınlarda İdrardan Kan Gelmesi", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Kadinlarda-Idrardan-Kan-Gelmesi-91.gif", "date": "19.01.2024 18:14:33", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Kadınlarda İdrardan Kan Gelmesi, önemli hastalıkların ya da enfeksiyonların belirtisi olabilir. Bu gibi bir durumla karşılaşan hastanın hiç vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurması ve idrar tahlili ve hatta ultrason incelemesi yapılarak kanamanın sebebi tespit edilmelidir. Genellikle idrardan kan gelmesi kıpkırmızı kan şeklinde değil pembe bir akıntı ya da idrar yaptıktan sonra tuvalet kâğıdı üzerine bulaşan pembe bir leke gibi görülebilir. Hatta bazı durumlarda fizyolojik olarak kan görülmese bile idrar tahlilinde yoğun eritrosit tespit edilmesi idrarda kan olduğu anlamına gelir. Kadınlarda idrardan kan gelmesi birçok farklı hastalığın belirtisi olabilir ve bu durumu anlamak ve hastalığa tanı koymak için idrar tahlili dışında başka testlerde yapmak gerekir.

Kadınlarda İdrardan Kan Gelmesi Ne Anlama Gelir

Kadınlarda idrardan kan gelmesi son derece ciddi bir durumdur. Birçok farklı hastalığın belirtisi olabileceği gibi bu hastalıkların bazıları kolay tedavi edilebileceği gibi bazıları ise daha dikkatli olunması gereken hastalıklardır ve tedavi edilmemeleri durumunda ciddi sorunlara yol açabilirler. Kadınlarda idrardan kan gelmesi idrar tahlili ile ya da idrar sırasında fark edilebilir. İdrar sırasında ya da sonrasında iç çamaşırında ya da tuvalet kâğıdı üzerinde pembe lekeler şeklinde ya da kahverengi akıntıya benzer görünümler idrardan kan geldiğini gösterebileceği gibi koyu renkli ve yoğunluğu fazla olan idrarlar için yapılacak mikroskobik incelemeler sonrasında da idrarda eritrosit tespit edilebilir bu idrarda kan olduğu anlamına gelir. İdrardan kan gelmesi en yaygın olarak idrar yolları enfeksiyonu, sistit ya da bir böbrek hasarına delalet edebilir. Böyle durumlarda idrara yapılacak mikroskobik incelemede yoğun eritrosit tespit edilir. Her sahada yoğun olarak eritrosit tespit edilen idrar tahlili sonuçları için mutlaka ultrasonografik incelemede yapılması gerekir. Böbrek kanallarında ya da böbrek içinde oluşan lezyon ya da tümörler varsa, bu yöntemle tespit edilebilir. Bunun dışında idrar yolları iltihabı ya da herhangi bir enfeksiyon durumunda mikroskobik incelemede eritrosit yanında bol miktarda lökositte görülür ve sistit ya da kum dökme olarak bilinen durumlarda ise idrarda kristal parçalar görülür. Bu durumlar için mutlaka idrar kültürü yapmak gerekir. Oluşan enfeksiyonun tedavisi için idrar kültürü sonucu son derece önemlidir. İdrar yollarında ya da böbrek kanallarında oluşan lezyonların tespiti için ultrasonografi ya da doppler uygulaması yapılması gerekir.

İdrar sırasında kan gelmesi bazen mantar enfeksiyonlarına ya da genital bölgede oluşan hasarlar sonrasında da görülebilir. Özellikle cinsel ilişki sırasında zorlanma ya da geçmemiş bir enfeksiyon sonrasında ilişkiye girildikten sonra da idrardan kan gelebilir. Bu gibi durumlar için hijyen ve cinsel perhiz önemlidir. Bulaşıcı cinsel hastalıklardan biri söz konusu değil ise tedavisi kolaydır. İdrardan kan gelmesi durumu hafife alınmayacak kadar ciddi bir durumdur ve idrarından kan gelen kişi mutlaka vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurmalıdır.
" } ] }