{ "title": "Kadınlarda Sık İdrara Çıkma", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Kadinlarda-Sik-Idrara-Cikma-59.jpg", "date": "19.01.2024 09:44:31", "author": "selin erdüm", "article": [ { "article": "Kadınlarda sık idrara çıkma, birçok kadının başına gelen bir durumdur. Rahatsız edene kadar devam edebilir.20-40 yaş arası kadınlarda daha sık gözlemlenir. İdrarı tutamama, rahatsızlık vermesi, sürekli olarak sıkıştırması gibi durumlar ortaya çıkar. Özellikle kadınlarda gözlemlenen bu durum Öksürürken, gülerken, eğilirken mesane sıkışması nedeniyle damla şeklinde idrarın kaçmasına neden olabilir. Sık tuvalete çıkmayla birlikte ağız kuruluğu da gözlemleniyorsa şeker hastalığının habercisi olabilir.

Kadınlarda Sık İdrara Çıkma Neden Olur?

Sık idrara çıkmanın birçok nedeni vardır. Bunlar idrar yolu enfeksiyonu, kullanılan ilaçlar, sistit, yatmadan önce aşırı yemek yeme ve içecek tüketimi, aktif mesane, şeker hastalığı, üretrit, gebelik, hipokalemi, mesane taşları, enfeksiyonlar, böbrek taşları gibi başlıca nedenlerdir. Kadınlar özellikle sistite hayatlarında en az bir kere yakalanmaktadırlar.

Kadınlarda Sistitin Belirtileri Nelerdir?

Sistitin belirtileri arasında sürekli olarak idrar yapma isteği, idrar yaparken hissedilen yanma, sık sık az idrar yapma, hafif ateş, basınç hissi, idrarda kanama, idrarın bulanık ve kokulu olması vardır. Kadınların idrar yolları erkeklere göre daha kısa olduğu için mikroplar kadınlarda daha hızlı yayılır ve erkeklere göre daha kolay gelişirler. Cinsel birliktelik sırasında mesane dokusu hassaslaşır ve enfeksiyona karşı daha dirençsiz yatkın hale gelebilir. Ayrıca cinsel birliktelikte vajina girişindeki mikroplar sürtünme ile mesane içine gidebilirler. Fazla doğum yapmış kadınlarda mesane sarkması gözlemlenir ve bu da enfeksiyona sebebiyet verebilir. Ayrıca gebelik hormonları da buna neden olabilir.

Kadınlarda Sistitin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sistitin tedavisinde en önemli şey bol su tüketmektir. Yarım su bardağı suyun içerisine bir çay kaşığı soda atılarak idrarda bulunan asitleri azaltabilirsiniz. Fakat bakteriyel bir enfeksiyonla karşı karşıyasanız doktorunuzun verdiği antibiyotikler tedavi olarak kullanılmalıdır. Antibiyotik tedavisinde eğer birkaç gün içerisinde şikâyet devam ediyorsa bakteri antibiyotiğe karşı direnç geliştirmiş olabilir. Bu durumda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
" } ] }