{ "title": "Kahverengi İdrar", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/kahverengi-idrar.jpg", "date": "19.01.2024 01:33:25", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Kahverengi İdrar, İdrar analizi, oldukça uzun yıllardır vücuttaki sırları ortaya çıkaran bir yöntemle oluşmuş olmaktadır. Çünkü vücuttaki sirkülasyon halindeki birçok madde bakteriler, mantarlar, fazla şeker ve protein gibi şeyler en son olarak idrara düşmektedir. İdrar, vücuttaki atıkların atılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Böbreğin kandan süzdüğü fazla su suda çözünebilen maddeler olup idrar yolu ile dışarı atılmaktadır. Toksinler ve vücutta birikmesi zararlı birçok madde, vücuttan idrar sayesinde uzaklaştırılmaktadır. Böbrekler idrar üretiminden sorumlu organlar olmaktadır. Böbrekler sürekli kanın filtre edilmesini sağlamaktadı. Böbrekler kanı filtre ederken su, şeker, aminoasitler, vitaminlerin ve diğer hayati gıdaların kan dolaşımına geri dönmesini sağlamaktadır. Böbrek hastalıklarında bu filtrasyon ve idrarın seçici geri emiliminin evrelerinde bir hata olduğu zaman idrarın soluk olan rengi bazen değişiklik gösterebilmektedir. Bu bozukluğa bağlı olarak kırmızı kan hücresi, beyaz kan hücresi, proteinler ve boya gibi maddeler idrar renginde değişikliklere neden olmaktadır. İdrar renginde değişiklik oldukça iyi olmaktadır. Yani tanı ve tedaviyi uygulamada oldukça faydalı olmaktadır.

İdrar renginin farklı olması anormalliğinin birçok nedeni olabilmektedir. Örneğin ilaçların yan etkisi olarak bazı gıdaları tükettikten sonra dehidrasyon nedeni ile veya karaciğer hastalığı gibi tıbbi durumlarda olağanüstü bir renge denk gelinebilir. Eğer olağanüstü rengi tam olarak bir nedeni belirlenemez ise nedeni belirlemek ve varsa gerekli tedavileri almak için bir Uzman doktora görülmelidir. Anormal idrar renginin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları belli gıdalar yenilmesi ya da belirli ilaçlar içmek gibi geçici ve zararsız nedenler olmaktadır. Fakat bunun yanı sıra nedenler daha ciddi de olabilir ve idrarın rengi tedavi edilmesi gereken ciddi bir duruma işaret de olabilir. Örneğin çok fazla bakla, aloe veya ravent yemek idrarı kahverengi idrar olabilir. Primakin ve klorokin benzeri sıtma ilaçları, nitrofurantoin ve metronidazol antibiyotikleri de idrarı kahverengiye dönüştürmektedir. Kas gevşetici içeriğe sahip metokarbamol ve kaskara ya da senna maddesi içeren laksatifler de idrarı kahverengimsi bir renge çevirebilir. Kimi idrar yolu enfeksiyonlarında ve karaciğer-böbrek bozukluklarında kahverengi idrara yol açmaktadır.

Kahverengi renge sahip olan besinlerin tüketilmesi, kemoterapi ilaçlarının kullanılması ve vücudun oldukça susuz kaldığında idrarın renginin kahverengiye dönüşmesine sebep olan bazı durumlar arasında yer almaktadır. Bazen bazı durumlarda idrara kan karıştığında da idrarın kahverengi hale gelmesine neden olmaktadır. Fakat birçok insan idrar rengi değiştiği zaman panik yapıp korkuya yapılmaktadır. İdrar rengi değiştiği zaman hemen paniğe kapılınmamalıdır. Çoğu zaman çok basit ve çok küçük nedenlerden dolayı bile idrar renginde değişim görülebilmektedir. Fakat kişi herhangi bir hastalıktan şüpheleniyor ise ve idrar rengide değişmiş ise hastalık tanısının konulması için idrar testi yaptırılması oldukça sağlıklı bir durum olmaktadır. Ayrıca Hepatit ve siroz gibi bazı karaciğer rahatsızlıkları, aynı zamanda böbrek hastalığı ve böbrek taşları da idrarı kahverengine çevirebilmektedir.
" } ] }