{ "title": "Kırmızı İdrar", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/kirmizi-idrar.jpg", "date": "19.01.2024 09:44:20", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Kırmızı idrar analizi uzun zamandır geçmişten günümüze vücuttaki problemleri meydana çıkartmak için yapılmaktadır. İdrar rengi genel olarak vücuttaki bir problemin göstergesi olmaktadır. Renk birçok şeyin önemli bir göstergesi olabilir. Tıpta, çoğu zaman normalden fazla olarak sapma göstermesi herhangi bir renk değişikliği ile kliniğe yansır. Örneğin sarılıkta deri, göz ve mukozalar sarı renk almaktadır. Bundan dolayı normal yapılarda ve salgılarda herhangi bir değişiklik saptamak amacıyla dikkatli olmamız gerekir ve idrar da bunun bir parçasıdır. İdrarda renk değişimi altta yatan hastalık ve bozukluğun önemli bir göstergesi olmaktadır. Bu nedenle idrar rengi belirtisi herhangi bir hastalığın mümkün olan en erken aşamada belirlenmesinde yardımcı olan çok önemli bir işaret olmaktadır.

Böbrekler idrar üretiminden sorumlu organlardır. Böbrekler sürekli kanın filtre olmasını sağlar. Böbrek kanı filtre ederken su, şeker, amino asitler, vitaminler ve diğer hayati önem taşıyan vitaminlerin kan dolaşımına geri dönmesini sağlar. Bu sürekli filtrasyonun sonunda üre, ürik asit, kreatini, hormon atığı ve toksin maddeler gibi atık içeriklerin idrara geçip atılmasını sağlarlar. Normal idrar soluk sarı renkte ve bu renk ürokrom ismi verilen bir maddeden kaynaklanır. Böbrek hastalıklarında bu filtrasyon uygulaması idrarın seçici geri emiliminin evresinde bir hata olduğunda, idrarın bu soluk rengi bazen değişir. Bu bozukluklara bağlı olarak kırmızı kan hücresi, beyaz kan hücreleri proteinler ve boyalar gibi maddeler idrara geçebilir. Bunlar da idrar renginde değişime sebep olur. Bu renk değişiklikleri tanı koymada önemlidir. Pembe veya kırmızı idrar korkutucu olabilir fakat bazı durumlarda böyle olmaz. Pancar bitkisi, böğürtlen gibi besinlerin aşırı tüketiminden sonra görülmesi normaldir. Antibiyotik ilaçlar ve laksatifler, idrarda kırmızı bir renk tonuna neden olabilen ilaçlardır. Ancak çok önemli başka bir neden de idrarda kan olmasıdır. Bu kan idrar yolu enfeksiyonlarına, benign prostat hiperplazisi, iyi veya kötü huylu tümörlerin sonucunda olabilir. Kırmızı idrar belirtisi böbreklerde taş ve kist oluşumunun bir göstergesi de olabilir. Normal bir idrar rengi orta derecede sarı olması gerekir. Saman sarısı da olabilir.

Sarının farklı tonları da bizlere bazı ipucu verir. Sarı rengin koyu renkli olması durumunda sıvı tüketimi az olduğunu gösterirken; rengin açık sarı olması sıvı tüketimi olduğunu göstermektedir. Çünkü vücudunuzdaki sirkülasyon halindeki birçok madde bakteriler, mantarlar, fazla şeker ve protein gibi sonucunda idrara düşmektedir. Kırmızı idrar, vücutta beliren atıkların atılmasında önemli rol oynamaktadır. Böbreğin kandan süzmüş olduğu fazla su suda çözünebilen maddeler, idrar yoluyla dışarı atılır.
" } ] }