{ "title": "Mesanede İdrar Kalması", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Mesanede-Idrar-Kalmasi-51.jpg", "date": "21.01.2024 10:11:00", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Mesanede idrar kalması, Mesanenin görevi idrar depolamaktır. Böbrekler kandaki dışarı atılması gereken maddeleri ve suyu atmak için bir günde 1,5-2 litreye yakın idrar oluştururlar. Oluşan bu idrarı böbreklerden mesaneye üreter denilen iki dar tüp vasıtasıyla taşınırlar. Mesanede idrar doldukça gerilir ve normal olarak yaklaşık 400cc idrar depolar. Bu depoladığı idrarı hacmin yarısına kadar ulaşılınca idrar yaparak mesaneyi rahatlatma isteği oluşmaya başlar. Mesane kendi kapasitesinin çok üstünde idrarı gerilerek depolama yeteneği sahiptir. Sfinkter de denen ve mesane tabanın da oval olarak yerleşen adale tarafından sürekli kontrol edilir. Sfrikten normal idrar akımını durduran ve idrar kaçmasını engelleyen bir yapısı vardır. Sfinkter, balonun ucundaki bağlı olan bir bağ gibi genel olarak kapalıdır, böylelikle idrara kaçırmada engeldir. Mesanedeki biriken idrar vücut dışına üretra denilen çok küçük bir tüple dışarı atılır. Mesanedeki idrarın tamamı boşaldığında, sfinkter yeniden kapanır ve mesane duvarındaki olan kas kasılması tamamlar ve gevşer. Sağlıklı olan bir mesanenin içeriside sterildir ve bakteri barındırmaz. Şayet bu bakteriler mesanede kalır ve burada çoğalırsa enfeksiyonlara neden olurlar.

Mesanenin aşırı enfeksiyonunda kızarıklık, şişme ve ağrıya sebep olur. Bu tip enfeksiyonlar mesane tam Dolmadan idrara sık çıkma hissi olmasına neden olur. Mesanede idrar kaçırma veya mesanede idrar kalması genellikle bayanlarda çok sık görülür. Aslında Mesane yapı olarak büyüyebilen bir balona benzemektedir. Mesane belirli gerginliğe ve doluluk oranına ulaştığında mesane beyine elektriksel bir sinyal yollayarak idrara çıkma hissi oluşturur.

Mesanede idrar kalması kas yapısının ve sinir sisteminin idrar yapma isteği ile çok yakından ilgili olduğundan nemlidir. Mesanede idrar kalması genellikle iltihaptan oluşur. Ayak ve bacak üşütmeleri mesanede bulunan iç zarında kanlanmayı çoğaltacağı için buraya mikroplar kolayca yerleşir ve mesanede idrar kalması oluşur. Mesane içerisindeki idrarın kalması yani tortu idrarın olması çoğu kez iltihaplara sebep olur. Mesane kasının çalışmasını sağlayan sinirlerin rahatsızlıklarında veya idrar yolu kapanmasında taş oluşması gibi sebeplerde olabilmektedir, sonda gibi araçların mesaneye sokulması ile iltihap oluşumu meydana gelir ve bu gibi durumlarda idrar yolu tıkanır ve idrar yapımı tam olmaz ve mesanede idrar kalır.
" } ] }