{ "title": "Siyah İdrar", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/siyah-idrar.jpg", "date": "19.01.2024 04:29:59", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Siyah İdrar, İdrar rengi genellikle vücuttaki bir problemin göstergesi olmaktadır. İdrar rengi birçok şeyin önemli bir göstergesi olabilir ve önemli bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Tıp dalında çoğu zaman normalin dışında herhangi bir renk değişikliği ile kliniğe yansımaktadır. Bu neden ile normal durumlarda ve salgılarda herhangi bir değişiklik saptamak için dikkatli şekilde davranılmalı ve idrarda bunun bir parçası olmaktadır. Kişiler sürekli idrar rengini kontrol etmelidir. Çünkü en ufak idrar farklılığı olumsuz bir sıkıntının oluşabileceği anlamına gelmektedir. İdrar rengi, herhangi bir hastalığın mümkün olan en erken aşamada belirlenmesinde yardımcı olabilecek önemli bir işaret olmaktadır. Genellikle Uzman doktorlar idrar ile kişinin sağlığını kontrol etmektedir. Böbrekler idrar üretiminden sorumlu organlar olmaktadır. Böbrekler sürekli kanın filtre edilmesini sağlamaktadır. Böbrekler kanı filtre ederek su, şeker, amino asitler, vitaminler ve diğer hayati minerallerin kan dolaşımına geri dönmesini sağlamaktadır. Bu sürekli filtrasyonun sonunda üre, ürik asit, kreatin, hormon atığı ve toksin gibi atık maddelerin idrara geçip atılmasını sağlamaktadır. Normal olan idrar soluk sarı renkte olmaktadır ve bu renk ürokrom adı verilen bir maddeden kaynaklanmaktadır. Böbrek hastalıklarında bu filtrasyon yöntemi ve idrarın seçici geri emilim sağlamsı evresinde bir hata olduğu durumda, idrarın bu soluk rengi bazen değişmektedir.

Siyah idrar genellikle yiyecek, içecek ve herhangi bir olumsuzluk yüzünden meydana gelmektedir. Ayrıca sigara tüketen kişilerin idrar renginde oluşan değişiklik normal sayılmaktadır. Bu nedenle sigara tüketimi gerekirse bırakılmalıdır. İdrar üzerinde bu kadar çok durulmasının sebebi ise birçok hastalığın değişen idrar rengi sayesinde erken dönemlerde teşhis edilebilmesi olmasıdır. Bundan dolayı ölümcül olarak kabul görülen birçok hastalık erken bir şekilde teşhis edildiğinden dolayı kolay bir şekilde ortadan kaldırılmaktadır. İdrar renginin siyah olmasının nedeni ilaç, yiyecek ve içeceklerden dolayı siyaha dönüşebilmektedir. Örneğin şalgam, kırmızı biber, pancar, böğürtlen, gibi yiyecekler idrar rengini siyah bir renge çevirmektedir. İdrar rengini siyaha boyayan ilaçlar ise Rifadin, Metronidazole, Fenitoin grubu ilaçlar gelmektedir. Bir demir metabolizması bozukluğu olan Porfifira hastalığında da idrar rengi siyah olabilmektedir. Siyah renkli idrar genellikle hemoliz durumu idrarda hemoglobin bulunduğunu gösterir ve bazı hastalıklara karşı karasu humması ve ilaçlara bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Siyah idrar ise rengini melanin veya homogentisik asitten almaktadır. İdrar ilk başlangıçta normal renginde olmakla başlamaktadır ve zamanla siyah bir renk almaktadır. Melanin melanomadan homogentisik asit ise tirozin metabolizmasındaki bir bozukluktan kaynaklanmaktadır. Bu tür sıkıntılı durumlar, laboratuvar testleri ile açığa kavuşturulmaktadır.
" } ] }