{ "title": "Sürekli İdrar Hissi", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/surerkli-idrar-hissi.jpg", "date": "20.01.2024 02:05:31", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Sürekli İdrar Hissi, sistit probleminden kaynaklanmaktadır. Sistit en genel tanımıyla, mesanenin yani idrar kesesinin iltihaplanma olayıdır. Bu durumda bakteriyel bir enfeksiyon söz konusu olmaktadır ve buna idrar yolu enfeksiyonu adı verilir. Sürekli idrar hissi, idrara çıkıldığında zorlanma, idrarın damla damla gelmesi ve idrar yapılırken şiddetli yanma gibi belirtiler olmaktadır. Sistit çocuklar da dahil olmak üzere hemen her yaşta görülmekte ve ciddiye alınması gereken bir sağlık problemidir. Tedavi edilmediği takdirde böbreklerde enfeksiyona veya idrarda kanamaya sebep olabilir. Aygın inanışlardan biri, cinsel hayatı olmayan kişilerde sistit olmayacağıdır. Bu durum yanlış bilinmektedir. Cinsel hayat bakterilerin mesaneye geçişini kolaylaştırabilir ancak cinsellik dışında sistitin başka pek çok nedeni vardır. Sistit genel olarak normalde mide ve bağırsak yolunda var olan bir bakteriden dolayı kaynaklanmaktadır. Çoğu zaman vücudumuz bu tür bakterileri idrar yoluyla dışarı atar. Fakat bazen bakteriler mesane duvarına yapışır veya o kadar hızla çoğalır ki bakterilerin bazıları mesanede kalır. Daha az yaygın olarak sistitbakterilerle ilgisi olmayan nedenlerden de kaynaklanabilir. Sürekli idrar hissiışın tedavisine, bazı ilaçlara veya uzun dönem sonda kullanımında ya da sperm öldürücü jel gibi çeşitli etkenlere karşı vücudun tepkisi olarak da belirti gösterir. Sistit tedavisi için genel olarak antibiyotik önerilir ancak örneğin interstisyel sistit gibi, sistitin diğer türlerinin de tedavisi, altta yatan nedene göre değişmektedir. Sistit çoğu zaman sanki bayanlara özgü bir rahatsızlık gibi algılanır ama erkeklerde de belirebilir. Öte yandan bayanlarda daha fazla görüldüğü doğrudur çünkü bayanlarda idrar kanalı kısadır ve bakteriler mesaneye daha çabuk ulaşmaktadır. Bakteriler idrar yoluna cinsel ilişki esnasında ya da tuvalet temizliği esnasında geçip enfeksiyona neden olabilir. Bundan dolayı sürekli idrar hissi oluşum gösterir.

Sürekli idrar hissi, idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklı olmaktadır. Bu belirti her zaman mikrobik olmayabiliyor. Soğuk, idrar yollarında bir tahrişe sebep olduğundan dolayı bu tahriş mikrobik idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlığa sebep olmakta. İdrar torbasının ve idrar kanalının içerisinde jel olarak glikozaminoglukan adı verilen koruyucu bir tabaka bulunmaktadır. Bu tabaka adeta idrarın idrar torbasıyla olan temasını engeller. Bundan dolayı da idrar, idrar torbasının duvarıyla direkt temas etmediğinden dolayı idrar, idrar torbasına herhangi bir zarar oluşturmadan bir süre bekler. Glikozaminoglukan tabakasının fonksiyonu oldukça önemlidir. Bu tabakada bozulma olmaması gerekir. Tam olarak tanımlanamasa da soğuklarla beraber birtakım değişiklikler meydana gelir. Soğuk idrar torbasını tahriş eder ve idrar yolu enfeksiyonlarına yatkınlığını arttırır. Kişilerin özellikle soğuk havalarda kronik bir soğuğa maruz kalmasında buna örnek verecek olursak, her gün yarım saat soğuk havada işe gitmek ya da herhangi bir nedenle uzun bir süre soğuğa maruz kalma durumunda sürekli idrar hissioluşum gösterebilir. Tuvalet alışkanlığı bayanlarda sürekli idrar hissinin belirmesine önemli etkenlerden birisidir. Temizliğin düzgün yapılmamasında enfeksiyonların yayılır ve böylelikle bağışıklık sisteminde meydana gelen değişimlerle sürekli idrar hissioluşum gösterir.

Sürekli idrar hissi hamilelik döneminde de sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Hamilelik döneminde sistitin ortaya çıkmasına sebep olan birçok neden olmaktadır. Vücut direncinin zayıflamış olmasıyla, hormonlardaki değişimlerle, büyüyen rahmin mesaneye baskı yapmasıyla, idrarın mesanede daha çok birikmesi gibi nedenler olmaktadır. Sistit belirtileri hamilelerde de diğer hastalarla aynı belirtileri oluşturur. Hamilelikte farklı olan, anne adaylarına diğer hastalara önerilen antibiyotiklerin kullanımının uygun görülmemesidir. Hamilelikte güvenle kullanılabilecek olan, özel sınıf antibiyotikler vardır ve bu antibiyotikler mutlaka doktora danışılarak, doktor reçetesiyle, belirtilen sürede kullanılması gerekir.
" } ] }