{ "title": "Tam İdrar Tahlili", "image": "https://www.idrar.gen.tr/images/Tam-Idrar-Tahlili-41.jpg", "date": "19.01.2024 10:14:26", "author": "Onur Özbinar", "article": [ { "article": "Tam idrar tahlili, izlem veya tanı için kullanılmaktadır. Yapılan idrar incelemesinden sonra da idrar yolu enfeksiyonu böbrek hastalıkları ya da diyabet gibi hastaları tespit etmek veya değerlendirmek için uygulanan yaygın bir laboratuvar testidir. İdrar karnımızın arkasında bulunan böbrekler tarafından üretilir. Kanda bulunan ve zararlı olan maddeler böbrek tarafından da filtre edilir ya da idrar yoluyla dışarı atabilmektedir. İdrarın rengi genellikle soluk sarı renktedir. İdrar fiziksel olan görünümü mikroskobik ya da kimyasal olan incelemelere göre analiz edilebilmektedir. Hastalıklardan önce protein veya glikoz maddelerde de idrarda görülür veya hastalıkların habercisi olmaktadır. Tam idrar tahlili, gebelik döneminde genellikle idrar yolu enfeksiyonu için istenebilmektedir.

İdrar testi ne zaman yapılır, genellikle idrar testi gebelik değerlendirilmesinde planlanmış olan ameliyat öncesi veya kişide karın ağrısı, idrar yaparken ağrı, sık sık idrara çıkma ya da idrardan kan dökülmesi durumlarda da tam idrar tahlili doktorlar tarafından da istenmektedir.

İdrar testi nasıl yapılır, testten önce idrara renk verecek olağan gıdaları da tüketmeyin veya ağır olan egzersiz yapamayız. Eğer adet dönemindeyseniz lütfen bu durumu doktorunuza söyleyiniz çünkü bu durumda da doktorunuz testi erteleyebilmektedir. Rutin idrar testi klinik veya laboratuvarda yapılabilmektedir. İdrar örneğini vermeden önce ellerinizi yıkayınız veya genital olan bölgenizi temizleyin ve ardından da size verilmiş olan steril kabın iç kısmına dokunmadan bir miktar idrarınızı boşaltın ve dikkatli olacak bir şekilde idrar kabınızın kapağını kapatın ve laboratuvar görevlisine teslim etmeniz gerekmektedir.

İdrar tahlili sonucu nasıl olmalıdır

Renk
Görünüm
Bilirubin
Dansite
" } ] }