Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Aşırı Aktif Mesane Sendromu (AAMS)

Aşırı Aktif Mesane Sendromu (AAMS)

Aşırı Aktif Mesane Sendromu (AAMS), böbreklerde üretilen idrar mesane dediğimiz organda depolanır. Mesanenin yapısı kaslardan oluşur ve kese biçimindedir. Ortalama olarak 500 cc idrar depolama kapasitesine sahiptir. İnsanların önemli kısmı mesane yarı yarıya doluyken dolu gibi hisseder. Mesanenin boşaltılması için gevşeyebilmek önemlidir. Bunu yapabilmekte tamamen çevresel ve sosyal faktörlere bağlıdır. Yani tuvaletin olması ya da bunun için ayrılan özel bir alanın olması gibi. Beyin bunlar olduğunda mesanedeki idrarın boşaltılması için sinyal gönderebilir.

İdrar yapma sıklığı çeşitli faktörlerin bir arada olmasına bağlıdır. Bu kişinin aldığı sıvı miktarıyla da bağlantılıdır. Çoğu kişi gün boyu ortalama 8 defa, geceleri de 1 defa idrara çıkar ya da geceleri hiç çıkmayabilir. Aşırı aktif mesane sendromu ise kişinin mesane kontrolünü kaybetmesiyle yaşanıyor. Kişinin idrar yapma sıklığı artıyor ve bunu kontrol edemiyor.

Aşırı aktif mesane sendromu (AAMS) belirtileri nelerdir?

  • İdrar yapmayı erteleyememe ya da aniden idrar yapma ihtiyacı hissetme
  • Normal olmayan şekilde sıkça idrara çıkma
  • İstem dışı idrar kaçırma
  • Geceleri sıkça idrar yapma ihtiyacı duyma
Bu belirtiler kişileri yaşamlarının bir bir döneminde %10-20 oranında etkileyebilir. Bunların ortaya çıkması çeşitli nedenlere bağlıdır. Mesanede aniden spontan kasılmaların olması, mesanenin dolduğunu hissetmekte hassasiyet, geceleri böbreklerin fazla idrar üretmesi ya da mesanenin normalden küçük olması bu belirtilerin oluşmasına neden olabilir.

Aşırı aktif mesane sendromu (AAMS) tanısı nasıl konulur?


Hastanın yaşadığı belirtilerin değerlendirilmesi için bazı tetkikler yapılır. Öncelikle hastanın tıbbi geçmişi ve fiziki muayenesi yapılarak diğer tetkiklere geçilir. Belirtilerin ne zamandan beri devam ettiği, önceden geçirilen cerrahi müdahaleler, yaşam tarzı, kullanılan ilaçlar sorgulanır. Fiziksel muayene sırasında hastanın genital bölgesi, karnı ve sırtı kontrol edilir. Daha sonra yapılan idrar testinde idrardaki enfeksiyon, kan şeker gibi incelemeler yapılır.

Aşırı aktif mesane sendromu tanısında hastadan mesane günlüğü hazırlaması istenebilir. Buna içilen su miktarı, hangi sıklıkla idrar yapıldığı, yapılan idrar miktarı gibi bilgilerde eklenir. Daha sonra idrar akımının elektronik olarak kontrol edildiği üroflovmetri testi yapılır. Bundan sonra mesanenin ultrasonda görüntülemesi yapılabilir. Bu tetkikte kişinin idrar yaptıktan sonra mesanede kalan idrarı belirlemeye yarar. Özellikle idrar tıkanması sorunu varsa bu aşamada belirlenebilir. İdrarda kan olursa mesane incelemesi yapılabilir. Sistoskop denilen bir tür endoskop ile lokal anestezi altında mesanenin içine bakılır. Ürodinamik inceleme ile mesane kaslarının çalışması değerlendirilir. Ayrıca üretra ve rektuma konulan katater ile mesane ve karın basıncı da ölçülür.

Aşırı aktif mesane sendromu (AAMS) tedavisi nasıl yapılır?


Aşırı aktif mesane sendromu belirtileri hastalar açısında çok sıkıntılıdır. Ancak yaşamı tehdit edici düzeyde olmaz. Belirtiler uzun süre etkili olabilir. Bu sorunun kolay bir tedavisi bulunmaz. Bu nedenle hasta uyumu tedavide çok önemlidir. Hasta üzerinde çeşitli tedavi yöntemleri uygulanarak en uygun olanı belirlenir. Hastaların belirtilerle baş edebilmesi için yapması gerekenler faydalı olabilir. Öncelikle doktora danışarak sıvıları ne kadar alacağınızı belirlemelisiniz. Ani idrar çıkışı hissedildiğinde bunu mümkün olduğu kadar tutmaya çalışmalısınız. Bu çalışma mesane eğitimi için yapılır. Yaşla birlikte zayıflayan pelvik kasları içinde Kegel egzersizleri yapılabilir. Bu şekilde kaslar güçlendirilirse ani idrara çıkma hissi de baskılanabilir.

Hastaların tedavide bazı yaşam tarzı önerilerine de uyması gerekir. Bu hastaların belirtileri yönetmesine ve yaşam kalitesini arttırmaya yardımcı olur. Günde en az 1-1,5 litre sıvı almak bunların arasındadır. Ancak sıcak yerlerde yaşayanlar ya da fazla aktivitesi olanlar, terleyenler daha fazla sıvı almalıdır. Geceleri idrara çıkmamak için yatmaya yakın sıvı alımı azaltılmalıdır. İdrar miktarını arttırdığı ve mesaneyi uyardığı için kafein ve alkol tüketimi azaltılmalıdır. Bunun gibi aşırı aktif mesane sendromu belirtilerini arttıran turunçgiller, baharatlar, suni tatlandırıcılar gibi besinlerde az tüketilmelidir. En önemlisi kilo kontrolünün sağlanmasıdır. Kilo vermek belirtileri azaltacaktır.

Aşırı aktif mesane sendromu hastalarının üçte birinde alınan bu önlemler belirtileri azaltmada yetersiz kalabilir. Bu durumda tedavide bazı ilaçların kullanılması gerekebilir. Bu tedaviye başlamak için belirtiler, hastanın tıbbi öyküsü, kullanılan ilaçlar ve tercihleri dikkate alınır. Tedavide kullanılan ilaçlar desmopresin, muskarinik reseptör antagonistleri, Beta 3 agonistleri olarak sınıflandırılır. Tedavi sırasında en fazla ani idrar yapma isteğini azaltan, mesane kasılmalarınıa iyi gelen muskarinik reseptör antagonistleri kullanılır. Bunların yan etkisi de azdır. En fazla görülen yan etkileri asit reflüsü, ağız ve göz kuruluğu, kabızlık olarak izlenmiştir. Nadir olarak idrar yapma zorluğu, baş dönmesi, bulanık görme gibi etkilerde görülebilir.

Beta 3 agonistler mesane kasılmalarını ve belirtileri azaltır. Bunlar aktif mesane sendromu (AAMS) İÇİN yeni kullanılmaya başlayan ilaç grubudur. Yan etkileri de oldukça hafiftir. Desmopressin ise vücudun ürettiği idrar miktarını azaltarak etki eder. Bu ilaçlar geceleri idrara çıkışı azaltır. Yatmadan önce alınan ilaçların etkisi 8-12 saat devam eder. Bu ilaç kandaki sodyum seviyesinin düşmesine neden olabilir. Bunun için tedavi öncesinde ve tedavi sürerken hastanın kan tetkikleri mutlaka yapılmalıdır. Mide bulantısı baş dönmesi, karın ağrısı, ağız kuruluğu gibi yan etkiler ise nadiren görülebilir. Yine nadiren tansiyon yükselmesi sorunu yaşanabilir, ayaklarda ve ayak bileğinde şişmeler oluşabilir.

İleri aşama aşırı aktif mesane sendromu (AAMS) tedavi yöntemleri nelerdir?

Alınan önlemler ve ilaç tedavisi hastaların tedavisinde etkisiz kalırsa diğer tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bunlar arasında mesane içine yapılan botosk yani botolinum toksin hastalardaki belirtilere yol açan sinir aktivitesini azaltır. Bu ani idrara çıkma, idrar sıklığı, idrar kaçırma gibi yakınmalara iyi gelir. Lokal anestezi altında yapılan uygulamada toksin mesane duvarının farklı bölgelerine enjekte edilir. Bu işlemin 4-9 aayda bir tekrarlanması gerekir.

Bu yöntemin dışında norömodulasyon denilen sinirin uyarılması yöntemine de başvurulabilir. Mesaneyi kontrol altında tutan bu sinirin uyarılması için elektrik akımı kullanılır. Bunun için tibial sinir uyarılması ve sakral sinir uyarılması olarak iki tür kullanılır. Tibial sinir uyarılması ayak bileği yakınından yerleştirilen iğneyle uygulanır. İğne sakral sinire kadar giden tibial siniri uyarmaktadır. 12 seans halinde uygulanan tedavi 30 dakika sürer ve haftada bir kez yapılır. Ancak yeni seanslara ihtiyaç duyulabilir.

Sakral sinir uyarılması ise iki aşamada gerçekleştirilir. Cilde yerleştirilen elektrodun sinir uyarılmasına yanıt verip vermediği test edilir. Yanıt alınırsa pelvik kemiğinin üzerinden programlanabilir akım jeneratörü implantasyonu yapabilmek için cerrahi girişim yapılır. Girişim sonrasında dışarıdan bir cihazla jeneratör kontrol altında tutulur. Cihaz mesaneye giden sinirlerdeki elektrik akımını kontrol altında tutar. Bu sendromun belirtilerini ciddi derecede azaltabilir. Bu tedavide enfeksiyon riski vardır. Ayrıca jeneratörün pili de zamanla bitebilir. Pil değişimi için yeni bir operasyon gerekli olabilir.

Aşırı aktif mesane sendromu belirtileri bu yöntemlerin hiç birisiyle giderilemezse mesane cerrahisi yapılması gerekebilir. Bu operasyon mesanenin kapasitesini arttırmak için yapılır. Alt karın bölgesine açılan bir kesikten girilerek hastanın bağırsağından alınan parçayla mesane büyütülür. Buna mesane büyütme ya da istiridye sistoplasti denmektedir. Nadiren uygulansa da bazı hastalarda sendromun tedavisinde gerekli olabilir.

Aşırı aktif mesane sendromu (AAMS) tedavisi ihmal edilmemeli

Aşırı aktif mesane sendromu (AAMS) belirtileri kişinin yaşamını tehdit etmese de yaşam kalitesini etkiler. Bunda fiziksel ve fizyolojik sağlık birlikte ele alınmalıdır. Kişinin kendini sağlıklı hissetmesinin yanında belirtilerin psikolojik baskısından da kurtulması gerekir. Bu kişilerde toplu aktivitelerden kaçış, sosyalleşmede azalma eğilimi görülür. Evden çıkmadan daha tuvaleti belirleme düşüncesi hâkim olur. İdrar kaçırma kişide utanca neden olur ve özgüveni azaltır. Kişinin partneri de bu belirtilerden olumsuz etkilenebilir. Bu yüzden rahatsızlığın tedavisinde gecikilmemeli ve önlemler alınmalıdır. Kişiler bir üroloji uzmanına danışarak mutlaka destek almalıdır.
Son Güncelleme : 21.01.2024 22:28:37
Aşırı Aktif Mesane Sendromu (AAMS) ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Aşırı Aktif Mesane Sendromu (AAMS) Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Aşırı Aktif Mesane Sendromu (AAMS)"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Hamilelikte İdrar Rengi
Hamilelikte İdrar Rengi
Hamilelikte İdrar Rengi, birçok şeyin önemli bir göstergesi olabilir. Tıpta, çoğu zaman normalden sapma herhangi bir renk değişikliğiyle kliniğe yansımaktadır. Örneğin sarılıkta deri, göz ve mukozalar sarı renk olmaktadır. Bundan dolayı normal yapıla...
Bebeklerde İdrar Kokusu
Bebeklerde İdrar Kokusu
Bebeklerde İdrar Kokusu, Sağlıklı bebeklerde normalde idrar rengi açık ve kokusuz olmaktadır. Fakat bazı rahatsızlıklar sonucunda idrar renginde değişim, idrarın kokmaya başlaması gibi durumlar yaşanır. Bazı hastalıklar sonucunda idrarın çok kötü kok...
İdrardan Sonra Kan Gelmesi
İdrardan Sonra Kan Gelmesi
İdrardan Sonra Kan Gelmesi: İdrar sonrasında kan gelmesi basit bit üşütmenin neden olacağı gibi ciddi rahatsızlıklarında belirtisi olabilir. İdrarda kanama ciddi bir bulgu olarak kabul edilmekte bununla beraber üriner sisteminde oluşan bir tümörün il...
Sürekli İdrar Hissi
Sürekli İdrar Hissi
Sürekli İdrar Hissi, sistit probleminden kaynaklanmaktadır. Sistit en genel tanımıyla, mesanenin yani idrar kesesinin iltihaplanma olayıdır. Bu durumda bakteriyel bir enfeksiyon söz konusu olmaktadır ve buna idrar yolu enfeksiyonu adı verilir. Sürekl...
İlişki Sonrası İdrarda Yanma
İlişki Sonrası İdrarda Yanma
İlişki Sonrası İdrarda Yanma, Pek çok kadın cinsel ilişki anında ya da cinsel ilişkiden sonra vajinada yanma ve ağrıdan şikâyetçidir. Cinsel alanda yanma erkeklerde de görülürken, bayanlarda daha yaygındır. Ağrıya ve yanmaya ne sebeple olan pek çok n...
İdrar Sonrası Yanma
İdrar Sonrası Yanma
İdrar Sonrası Yanma, İdrar yaparken acı çekilmesine neden olan rahatsızlıktır. İdrarda yanma ve ağrı şikâyeti olan kişilerde çoğu kez sık idrara çıkma ve aşırı idrar yanma hissi de görülür. İdrar yanması çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Bel soğukluğu...
İdrar Tahlili Değerleri
İdrar Tahlili Değerleri
İdrar Tahlili Değerleri, Yapılan araştırmalarda ve anketlerde birçok kişinin idrar tahlilini verdiğini ancak idrar tahlilindeki sonuçların ve kısaltmaların ne anlama geldiğini bilmediğini gözler önüne sermektedir. Bu nedenle bu yazımızda idrar tahlil...
Adetliyken İdrar Tahlili Yapılır Mı
Adetliyken İdrar Tahlili Yapılır Mı
Adetliyken İdrar Tahlili Yapılır Mı, Adet döneminde idrar tahlili yaptırıp yaptıramamak genelde hastaların en sık sorduğu sorulardan biridir ve genellikle hastalar sadece adetli oldukları için doktora gitmeyi erteleyebilir. Bu konuda bilinçli olmak ö...
İdrarın Koyu Sarı Olması
İdrarın Koyu Sarı Olması
İdrarın Koyu Sarı Olması, İdrar analizi, uzun yıllardır vücuttaki bilmediğimiz rahatsızlıkları, ortaya çıkaran bir yöntem olmuştur. Vücutta sirkülasyon halindeki birçok madde ve fazla şeker, mantarlar, bakteriler ve proteinler sonunda idrara düşer. İ...
İlişki Sırasında İdrar Hissi
İlişki Sırasında İdrar Hissi
İlişki sırasında idrar hissi, genellikle kadınların g noktası adı verilen haz merkezinde yaşadığı bir durumdur. Birçok kadın cinsel ilişki esnasında bu histen dolayı fazlaca tedirginlik yaşar ve cinsel ilişkiyi yarıda bırakma yolunu tercih eder. Bu y...
İdrarda Kan Pıhtısı
İdrarda Kan Pıhtısı
İdrarda kan pıhtısı; İdrarda kan pıhtılaşması ciddiye alınması gereken ve bazı durumlarda çeşitli sağlık sorunları meydana geldiğinin göstergesi gibidir. İdrar içerisinde bulunan kan için kullanılan tıbbi terim hematüridir. İdrarda oluşan kan pıhtısı...
Bebeklerde İdrar Yapamama
Bebeklerde İdrar Yapamama
Bebeklerde idrar yapamama, gibi bir sorun bulunuyorsa, bebeklerin mutlaka böbrek reflüsü bakımında değerlendirilmesi gerekir. Bu ihmal edilirse böbrek yetmezliğine kadar gidebilir. Böbreklerdeki idrar reflüsü bebeklerde en fazla görülen ürolojik soru...

 

Hamilelikte İdrar Rengi
Bebeklerde İdrar Kokusu
İdrardan Sonra Kan Gelmesi
Sürekli İdrar Hissi
İlişki Sonrası İdrarda Yanma
İdrar Sonrası Yanma
İdrar Tahlili Değerleri
Adetliyken İdrar Tahlili Yapılır Mı
İdrarın Koyu Sarı Olması
İlişki Sırasında İdrar Hissi
İdrarda Kan Pıhtısı
Bebeklerde İdrar Yapamama
İdrarda Eritrosit Değeri Kaç Olmalı
Bebeklerde İdrarda Kan
Hamilelikte İdrar Yanması
Hamilelikte Koyu Renk İdrar
İdrarda Lökosit Yüksekliği
İdrar Yolu Kaşıntısı
İbrahim Saraçoğlu İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrarda Ph Yüksekliği
Turuncu İdrar
İdrarda Nitrit
İdrarda Eritrosit Yüksekliği
Erkeklerde Sık İdrara Çıkma
İdrar Yolu İltihabı Bel Ağrısı Yaparmı
İdrar Sondası
İdrarda Keton Çıkması
Gebelikte İdrar Kokusu
İdrar Sonrası Damlama
İdrar Yapamama
Popüler İçerik
İdrarda Eritrosit Değeri Kaç Olmalı
İdrarda Eritrosit Değeri Kaç Olmalı
İdrarda Eritrosit Değeri Kaç Olmalı, İdrar tahlili, idrardaki maddeleri değerlendirerek, idrar yolları enfeksiyonlarından, şeker hastalığına kadar bir...
Bebeklerde İdrarda Kan
Bebeklerde İdrarda Kan
Bebeklerde İdrarda Kan, olduğunu düşünen anneler, bunu genellikle bebeğin bezinde oluşan koyu renkli ve genellikle kiremit, pembe gibi tonlarda olan l...
Hamilelikte İdrar Yanması
Hamilelikte İdrar Yanması
Hamilelikte idrar yanması, idrar yapıldığında acı çekilmesine neden olan rahatsızlık olarak bilinir. Bunun değişik nedenleri olabilir. İdrarda yanma...
Hamilelikte Koyu Renk İdrar
Hamilelikte Koyu Renk İdrar
Hamilelikte Koyu Renk İdrar, Hamilelikte idrar rengi bir çok önemli şeyin ilk belirtisi olabilir. Bu nedenle hamilelik boyunca idrar renginin ne renk ...
İdrarda Lökosit Yüksekliği
İdrarda Lökosit Yüksekliği
İdrarda Lökosit Yüksekliği; idrar yolu enfeksiyonu veya genital organ enfeksiyonları anlamına gelmektedir. İdrarda lökosit yüksekliği, gelişen enfeksi...
İdrar Yolu Kaşıntısı
İdrar Yolu Kaşıntısı
İdrar Yolu Kaşıntısı, kadınlarda görülen mühim sıhhat sorunlarından biri de,  idrar kısmında görülen kaşıntılardır. İdrar bölgesindeki kaşıntı, vajina...
İbrahim Saraçoğlu İdrar Yolu Enfeksiyonu
İbrahim Saraçoğlu İdrar Yolu Enfeksiyonu
İbrahim Saraçoğlu idrar yolu enfeksiyonu olarak açıkladığı durum oldukça açıklamalı olmaktadır. Genel olarak idrar yolundan mesaneye kadar varan bakte...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Hamilelikte İdrar Rengi
Bebeklerde İdrar Kokusu
İdrardan Sonra Kan Gelmesi
Sürekli İdrar Hissi
İlişki Sonrası İdrarda Yanma
Tan İdrar Analizinde Tün Değerler Referans Aralığında
İlişkiden Sonra Bel Ağrısı
İdrarımı yaparken idrar yolumun ağrıdığını hissediyordum
İdrara Çıkamama.
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Tan İdrar Analizinde Tün Değerler Referans Aralığında
İlişkiden Sonra Bel Ağrısı
İdrarımı yaparken idrar yolumun ağrıdığını hissediyordum
İdrara Çıkamama.
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024