İdrarda Eritrosit Değeri Kaç Olmalı?
10 Temmuz 2024

İdrarda Eritrosit Değeri Kaç Olmalı?


İdrar tahlili, idrardaki maddeleri değerlendirerek, idrar yolu enfeksiyonlarından, şeker hastalığına kadar birçok hastalık hakkında bilgi veren bir testtir. Normal bir bireyde idrarın görünüşü, yoğunluğu ve içerdiği maddeler belli bir sınır içerisindedir. Bu sınırların dışındaki durumlar çeşitli hastalıkların habercisidir. İdrardaki anormallikler binlerce yıldır hastalıkların teşhisinde kullanılmaktadır. İdrarın renginin koyulaşması gibi basit bir gözlemle bile, uzman olmaksızın, bedenin susuz kaldığı anlaşılabilir.

Eritrositlerin Önemi

Eritrositler, yani kırmızı kan hücreleri, en önemli görevleri olan oksijen taşımayı gerçekleştirirler. Akciğerlerden aldıkları oksijeni tüm hücrelere ulaştırırlar ve karbondioksiti kalbe ve akciğerlere geri taşırlar. Erişkin bir insan bedeninde yaklaşık yüz trilyon hücre bulunmaktadır ve bunların dörtte biri alyuvar hücreleridir. Bir milimetreküpte yaklaşık beş milyon alyuvar bulunur. Ortalama yaşam süresi 120 gün olan eritrositler, bu süre boyunca kan damarlarını 300.000 kez dolaşırlar. Yaşamını tamamlayan eritrositlerin yerini, kemik iliğinden üretilen yenileri alır. Saniyede 2,4 milyon, günlük ise 208 milyar yeni eritrosit dolaşıma katılır. Eritrosit yaşamını tamamladığında, içindeki demir yeni bir eritrosit yapımında kullanılır.


İdrar tahlilinde eritrosit değerleri cinsiyete göre değişiklik gösterebilir. Normalde, bir idrar örneğinde bayanlarda 3 adet, erkeklerde ise 4 adet eritrosit bulunması normal kabul edilir. Bu değerlerin üstünde eritrosit görülmesi anormaldir ve çeşitli sağlık sorunlarına işaret edebilir. Ancak, bayanların adet döneminde eritrosit idrarda görülebilir. İdrar tahlilinde eritrosit görüldüğünde, idrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarında taş veya kum dökülmesi, sistit gibi ihtimaller de göz ardı edilmemelidir. Eritrositin idrarda görülme miktarı da önemlidir. Mesanede tümör, polip gibi durumlarda ve başka sebeplerle de idrar tahlilinde eritrosit görülebilir.

Hematüri Nedir?

Eritrositin idrara karışması hematüri olarak adlandırılır. Böyle bir durumda idrar rengi gözle fark edilebilecek kadar kırmızı veya pembe olabileceği gibi, bazen çok az kan varlığında rengi normal göründüğü halde, ancak mikroskop incelemesinde kan olduğu tespit edilebilir. İdrarda kan görülmesi durumu, aksi kanıtlanıncaya kadar çok ciddi bir vaka olarak kabul edilir. Hematüri, basit bir üşütmeden ortaya çıkabileceği gibi üriner sistemde oluşan bir tümörün habercisi de olabilir.

Hematüriye Sebep Olabilecek Etkenler

Hematüriye sebep olabilecek birçok etken bulunmaktadır. Bu sebeplerin çoğunluğu önemli problemler değildir. Örneğin, egzersiz sonunda ortaya çıkabilecek hematüri 24 saatte kaybolur. Hematüri durumunda bazen ağrı, kasık ağrısı, sırt ağrısı, böğür ağrısı, iştahsızlık, zayıflama, ateş, bulantı, kusma ve idrar yaparken yanma gibi problemler de görülebilirken; bazı durumlarda ise kan görülmesi dışında başka belirtiler olmayabilir.

Sonuç ve Öneriler

İdrarda eritrosit görülmesi durumu, vücudun çeşitli sağlık sorunlarına işaret edebilir ve mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu tür anormallikler tespit edildiğinde, bir sağlık uzmanına başvurmak ve gerekli tetkikleri yaptırmak önemlidir. Sağlıklı bir yaşam için düzenli sağlık kontrollerinin yapılması ve vücudun verdiği sinyalleri dikkate almak gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sevilll

30 Mayıs 2024 Perşembe

Eritrosit 4 idrarda ne anlama geliyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevilll, idrarda eritrosit bulunması, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşları veya başka bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Ancak, kesin bir teşhis ve uygun tedavi için bir doktora başvurmanız en iyisi olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Baran

İdrarda eritrosit değerinin 4 olması erkekler için ortalama bir değer kabul edilirken bayanlar için oldukça yüksek bir değer olarak bilinmektedir. Herhangi bir idrar yolu hastalığı, enfeksiyon kapma ya da şeker hastalığı gibi sorunlar meydana gelmiş olabilir. Bu yüzden bir an önce doktorunuza danışarak bu durumu belirtmeniz gerekiyor. Geçmiş olsun.

soru

Soner

25 Mayıs 2024 Cumartesi

İdrarda eritrosit 8 normalmi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Soner bey, idrarda eritrosit (kırmızı kan hücresi) bulunması genellikle normal değildir ve 8 gibi bir değer yüksek sayılabilir. Bu durum, idrar yollarında veya böbreklerde bir sorun olduğunu gösterebilir. Detaylı bir değerlendirme ve kesin tanı için bir doktora başvurmanızı öneririm.

2. Cevap
cevap

Erçin

Hayır kesinlikle normal değildir.Bayanlarda 3 erkeklerde ise 4 olarak bilinir. Mutlaka uzman bir doktora görünmenizi tavsiye ederim.Normal değerlerin üstünde olan değerler bir çok hastalığın habercisi olabildiğinden, son derece dikkat edilmesi gerekir.Lütfen söylediklerimi dikkate alın.

soru

Seda

19 Nisan 2024 Cuma

Iki gün önce tahlil yaptırdım ve eritrosit 12 çıktı normal mi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, eritrosit (kırmızı kan hücresi) sayısının normal değer aralığı yaş ve cinsiyete göre değişebilir. Genellikle, yetişkin erkeklerde normal eritrosit sayısı 4.7-6.1 milyon hücre/mikrolitre, yetişkin kadınlarda ise 4.2-5.4 milyon hücre/mikrolitre arasında olmalıdır. Eritrosit sayısınızın 12 çıkması normal aralığın üzerinde ve bu durum polisitemi gibi bir duruma işaret edebilir. Kesin bir yorum yapabilmek için doktorunuza başvurmanız önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.

soru

maşide

17 Nisan 2024 Çarşamba

Idrarda eritrosit 9normalmi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Maşide Hanım,

İdrarda eritrosit (kırmızı kan hücresi) bulunması normalde olmaması gereken bir durumdur. Ancak, çok düşük miktarlarda eritrositler zaman zaman idrarda görülebilir ve bu genellikle endişe verici değildir. Yine de, eritrosit sayısının yüksek olması bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Bu durumu netleştirmek için bir doktora başvurmanızı tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

İdrar tahlili sonucunda elde edilen eritrosit seviyesinin sınırı bayanlarda 3 adet erkeklerde ise 4 adettir. Değerlerin bu seviyenin altında yada üstünde olması göz ardı edilmemelidir. Beraberinde bir çok hastalığın da oluşmasına neden olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Erkeklerde İdrar Yaparken Yanma

Erkeklerde İdrar Yaparken Yanma

Haber Bülteni