Erkeklerde İdrar Yolları İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Erkeklerde İdrar Yolları İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklerde İdrar Yolları İltihabı

Erkeklerde idrar yolları iltihabı, kadınlara göre daha az sıklıkla görülür. Erkeklerde meydana gelen idrar yolu iltihapları genellikle böbrek taşı, prostat büyümesi ve idrar sondası yerleştirilmesi gibi durumlar sonucunda ortaya çıkar. İdrar yolları enfeksiyonu yaşayan erkeklerde, doktorlar öncelikle iltihabın hangi organda olduğunu ve uygun antibiyotik tedavisini belirlerler. Erkekler, kadınlara göre genellikle daha uzun süre ve daha yüksek dozda antibiyotik tedavisi alırlar.

İdrar Yolu Enfeksiyonları Türleri

İdrar yolu enfeksiyonlarından biri olan prostat iltihabı, tedavisi zor bir hastalıktır. Bu durum, antibiyotiklerin prostat dokusuna ulaşmasının zor olmasından kaynaklanır. Bu nedenle, prostat iltihabı olan hastalara yüksek dozda ve etkili antibiyotikler verilir ve tedavi süresi uzundur. Yaşlı erkeklerde akut bakteriyel prostatit enfeksiyonu sık görülebilir ve acil müdahale gerektirir, aksi takdirde ciddi sonuçlar doğurabilir.

Belirtiler

Erkeklerde idrar yolu iltihabı belirtileri çoğu hastada görülmeyebilir. Ancak belirtiler gösteren hastaların şikayetleri genellikle ortaktır:

  • Şiddetli ve sık idrara çıkma isteği
  • İdrar yaparken yanma hissi
  • Azalmış idrar miktarı
  • Keskin kokulu idrar
  • Bulanık veya kanlı idrar

İdrar yolu enfeksiyonlarının türleri, enfeksiyonun hangi organda olduğuna göre değişir:

Akut Piyelonefrit

Böbreklerde oluşan iltihapların mesaneye yayılması ve bulaşması sonucunda meydana gelir. Yüksek ateş, titreme, küt ağrı, bulantı ve kusma belirtileri gösterir.

Sistit

Mesanede meydana gelen bu iltihap tipi, alt batında ve leğen kemiği bölgesinde baskı yapar. Ağrılı, sık ve keskin kokulu idrara sebep olur.

Üretrit

Erkeklerde üretra denilen bölgede oluşan enfeksiyondur. İdrar yaparken yanma hissine neden olur ve penisten akıntı gelmesine yol açar.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Nedenleri

Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonları genellikle üretradan giren bakterilerin mesanede çoğalmasıyla oluşur. Üretra sistemi bu bakterilere karşı savunma mekanizmalarına sahip olsa da bazı durumlarda bakteriler idrar yoluna girip çoğalabilir. Yaşlılarda mesanede bulunan bakteriler genellikle belirti göstermez ve zarar vermez, bu durum asemptomatik bakteriüri olarak bilinir ve tedavi gerektirmez.

Önleme ve Korunma Yöntemleri

Erkekler idrar yolu iltihapları ve enfeksiyonlardan korunmak veya riskini en aza indirmek için bazı önlemler almalıdır. Bu önlemler özellikle kadınlar için etkili olsa da erkekler de fayda görecektir:

  • Sıvı tüketimini artırın, özellikle günde en az 1.5 litre su için. Kızılcık suyu enfeksiyonlara iyi gelmektedir, ancak kan inceltici ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışın.
  • İdrara çıkma isteği geldiğinde uzun süre tutmayın, hemen idrara çıkın.
  • İdrara çıktıktan sonra, temizlik şekliniz önden arkaya doğru olmalıdır. Bu, bakterilerin yayılmasını önler. Aynı şekilde cinsel ilişki sonrası da idrar yapmak temizlik açısından önemlidir.
  • Kozmetik ürünlerini daha az kullanmaya çalışın; kimyasal maddeler o bölgelerde tahrişe ve bakteri oluşumuna neden olabilir.
  • Enfeksiyon geçene kadar kahve, çay ve asitli içecekleri azaltın, su, taze sıkılmış meyve suları, ayran veya limonata tercih edin.
  • Tekrarlayan enfeksiyon durumlarında doktorunuza danışın. İdrar yolu enfeksiyonları ciddiye alınmalı ve vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Djoker

22 Mayıs 2024 Çarşamba

Ben idrar yaptiktan sonra birazdan sonra 1 2 damla idrar akintisi oluyo sadece idrar yaptiktan sonra baska bi zamanda olmiyo neden oyle olabilir. Tasekkurlar ha benim yasim 25 de

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, bu durum genellikle idrar yolunda kalan küçük miktarda idrarın, idrar yaptıktan sonra kasların gevşemesiyle dışarı çıkmasından kaynaklanır. Birçok erkek bu durumu yaşar ve genellikle endişe edilecek bir durum değildir. Ancak, bu durum sık sık rahatsızlık veriyorsa veya başka belirtilerle birlikte ortaya çıkıyorsa bir üroloğa danışmanız iyi olur. Sağlıklı günler dilerim!

soru

Mehmet

22 Nisan 2024 Pazartesi

8 yada 9 yıl bu idrar hastasiyim sik sik çıkıyorum nasıl geçer lütfen

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Mehmet Bey,

Bu durumu yaŞŸamak kesinlikle zor olmalı. Sizin için en doğru tedavi yöntemini belirlemek amacıyla bir üroloğa veya bir iç hastalıkları uzmanına başvurmanız önemli. Bu tip rahatsızlıkların nedenleri çok çeşitli olabilir ve profesyonel bir değerlendirme gerektirir. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Şaziye

Bu hastalık genellikle kadınlara oranla erkeklerde daha çok gözüküyor. Erkeklerde gözükmesinin sebebi ise prostat oluşumunda , eğer varsa böbrek taşı düşürme esnası veya sonrasında ve sonda takılması sonrasında daha çok oluyor. Ben de böbrek taşı düşürdüm. Sık sık idrara çıkıyordum idrar yollarım yanıyordu bence hemen bir doktora gitmelisin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

Güncel

İdrar Kristalleri Nedenleri?

İdrar Kristalleri Nedenleri?

İdrar Yolu Hastalıkları

İdrar Yolu Hastalıkları

Gebelikte İdrarda Protein Çıkması

Gebelikte İdrarda Protein Çıkması

İdrardan Sonra Beyaz Sıvı Gelmesi Neden Olur?

İdrardan Sonra Beyaz Sıvı Gelmesi Neden Olur?

Hamilelikte İdrar Rengi Nasıl Olur?

Hamilelikte İdrar Rengi Nasıl Olur?

İdrar İçmek Zararları?

İdrar İçmek Zararları?

İdrarda Bilirubin Yüksekliği Nedir?

İdrarda Bilirubin Yüksekliği Nedir?