Bebeklerde İdrar Yapamama Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Bebeklerde İdrar Yapamama Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde İdrar Yapamama

Bebeklerde idrar yapamama gibi bir sorun ortaya çıkıyorsa, mutlaka böbrek reflüsü bakımından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu ihmal edilirse, böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Böbreklerdeki idrar reflüsü, bebeklerde en sık görülen ürolojik sorunlardan biridir. Bu durum, idrarın mesanede toplanıp böbreklere geri akmasıyla oluşur. Bu, böbreklerde yüksek basınca neden olabileceği gibi, kirli idrarla temas etmesi nedeniyle ileri aşamada böbrek hasarına yol açabilir. Bu sorunun temelinde, idrar kanalının mesaneye açılan noktasındaki genetik bozukluk veya mesanenin dışa açılan noktasındaki anatomik darlığın idrar kesesinde yüksek basınca neden olması yatabilir. Bu durum, böbreklere idrar kaçışına yol açabilir.

Bebeklerde %1-2 oranında böbrek reflüsü görülmektedir. Ancak böbrek iltihabı olanların %25-40 kadarında böbrek reflüsü olduğu saptanmıştır. Doğumdan önce belirlenen böbrek şişliklerinde %17-37 oranında reflü bulunur. Bu nedenle, ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçirmiş her bebeğin reflü bakımından incelenmesi gerekmektedir. Böbrek reflüsünün genetik olarak görülme olasılığı yüksektir. Kardeşinde varsa çocukta %30 oranında, anne ve babasında olduğunda %70 oranında böbrek reflüsü görülme sıklığı olduğu tespit edilmiştir. Böbrek reflüsü tedavi edilmediğinde, çocukluk çağında yüksek tansiyon sorununa neden olabilir. Bu nedenle bebeklerde idrar yapamama sorunu önemsenmelidir.

Bebeklerde İdrar Yapamama Sorunu ve Böbrek Reflüsü Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeklerde idrar yapamama sorununun tanısında, böbrek reflüsünün derecesi tespit edilmeli ve böbrek fonksiyonları değerlendirilmelidir. Bu amaçla en sık kullanılan yöntem işeme sistoüretrografisi ile idrar kesesinin radyoopak bir sıvıyla doldurulması ve röntgen ışını ile kaçağın ortaya çıkarılmasıdır. Ancak, bebeklerin röntgen ışınına maruz kalmaması amacıyla radyonüklit sistografi de yapılabilir. Bu yöntemde idrar kesesi düşük radyoaktif maddeyle doldurulmakta ve kamera ile böbrekteki kaçak tespit edilmeye çalışılmaktadır. Fakat bu yöntemde kanallarla ilgili sınırlı bilgi edinilmektedir. Bu tetkik yöntemleriyle böbrekteki kaçak birden beşe kadar sınıflandırılır. Böbrekte hasarın tespiti için genellikle DMSA böbrek sintigrafisi kullanılır. Bu tetkiklerin yanında, bebeklerde idrar yapamama veya tutamama gibi sorunlar olanlara idrar kesesinin değerlendirildiği ürodinami tetkiki yapılır. Bu şekilde belirlenen idrar yapamama sorunu tedavi edilirse, reflünün de iyileşmesi sağlanabilir.

Böbrek Reflüsü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavide erken teşhis ve hastanın yakın takibi büyük önem taşır. Bu, böbrek dokusunun korunmasını sağlar. Bebeklerin büyümesiyle birlikte reflü de iyileşme gösterebilir. Bu nedenle, belli bir yaşa kadar bebeklerin fazla su içmeleri teşvik edilmeli, idrar kesesinin tam olarak boşalması sağlanmalı, antibiyotik düşük dozda kullanılarak enfeksiyonların önlenmesi ve böylece bebeklerin takibi sağlanmalıdır. Özellikle erkek bebekler sünnet edilerek enfeksiyondan daha kolay korunabilir. Bebeklerde idrar yapamama sorununun bu derece ciddi sonuçlara yol açmaması için zamanında müdahale edilmesi, böbrek reflüsü tanısının erken dönemde yapılması ve bebeğin yakın takip altında olması gerekmektedir. Bu sayede bebekler, böbrekten kaynaklanan yüksek tansiyon ve böbrek reflüsü rahatsızlığından korunabilirler.

Ekstra Bilgiler

** Bebeklerde idrar yapamama ve böbrek reflüsü belirtileri arasında şunlar bulunabilir:
  • Ateş
  • Karın ağrısı
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Kilo alımında yavaşlama
  • Kusma

** Böbrek reflüsünün tespiti ve tedavisi için kullanılan bazı ileri tetkik yöntemleri:
  • Ultrasonografi
  • MR Ürografi
  • Voiding Cystourethrogram (VCUG)

** Böbrek reflüsü tedavi edilmezse, ilerleyen dönemlerde böbrek yetmezliği ve hipertansiyon gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

** Ailelerin, bebeklerde idrar yapamama ve idrar yolu enfeksiyonu belirtilerini dikkatle gözlemlemesi ve bu belirtiler ortaya çıktığında hızlıca bir uzmana başvurması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

isimsiz

02 Haziran 2024 Pazar

mrb benim 3.5 aylık bebeğim çişini yapmıyor anne sütünude zor aliyor bezinde kiremit rengi oluyor ne yapmam lazım acaba

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba isimsiz,

Bebeğinizin bu durumunu mutlaka bir doktora danışmanız gerek. Çünkü kiremit rengi bez, susuzluk veya bazı sağlık sorunlarına işaret edebilir. Ayrıca, bebeğiniz anne sütünü zor alıyorsa, emzirme tekniklerinizi gözden geçirmeniz veya bir emzirme danışmanından yardım almanız faydalı olabilir. Lütfen en kısa zamanda bir sağlık profesyoneline başvurun. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Vecne

Merhaba 3.5 aylık benek için kiremit rengi idrar normal değildir. Doktoruna gösterip bir israr testi yapılması, idrarının renginin neden kiremit rengi olduğu hakkında bilgi verecektir. Geçmiş olsun.

soru

meryem

19 Mayıs 2024 Pazar

benim bebeğimşu anda 4 aylık 1 aydır idrarını az yapıyor bezini bugün bağlasam ertesi güne kadar bezi yarım bile olmuyor sebebi ne olabilir hastahaneye hangi bölüme götürmem lazım ve bu yüzden 10 gün arayla 2 defa 5 er gün tedavi gördü orda serum yerken yapıyodu eve geldigimizde yapamıyordu ne yapmamız lazım...

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Meryem Hanım,

Bebeğinizin idrar miktarında belirgin bir azalma gözlemliyorsanız, bu durumu mutlaka bir hekime danışmanız önemlidir. Bebeğinizin yeterince sıvı alıp almadığı, beslenme durumu ve genel sağlık durumu gibi pek çok faktör bu durumu etkileyebilir.

Bir çocuk doktoruna (pediatrist) başvurmanız uygun olacaktır. Çocuk doktoru gerekli görürse bebeğinizi bir üroloji ya da nefroloji uzmanına yönlendirebilir.

Ayrıca, bebeğinizin idrar yapma düzenini, beslenme alışkanlıklarını ve genel davranışlarını not almak da doktorunuza bilgi verirken faydalı olabilir. Geçmiş olsun, umarım kısa zamanda sağlığına kavuşur.

2. Cevap
cevap

Baye

Daha önce çocuk üroloji bölümüne götürdünüz mü araştıtma hastanelerinden çıkmak biraz güç olabilir o nedenle önce çocuk doktoruna bir sonuç elde edemezseniz çocuk üroloji bölümüne oradada sonuç elde edemezseniz araştırma hastanelerinin nefroloji bölümüne götürün

3. Cevap
cevap

Site

Uzun süre idrar yapamıyor olması sıkıntı, ama sütün su oranıda önemli araştırma türü hastanelerden süt testi ve bebeğinizide nefroloji bölümüne göstermenizde fayda var bebeğin böbrekleri çalışmıyor olabilir

soru

isimsiz

07 Nisan 2024 Pazar

merhaba benim kızım 19 aylık iki gündür ishal bugün çisini çok az yaptı ne yapmalıyım ama hiç biseyde yemiyor dün kusmada vardı ama bugün yok

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba isimsiz,

Öncelikle geçmiş olsun. Kızınızın sağlığı ile ilgili bu tür durumlarda bir an önce bir doktora başvurmanız önemlidir. Çünkü ishal ve yetersiz sıvı alımı bebeklerde hızlıca dehidratasyona (sıvı kaybı) yol açabilir. Bu da ciddi sorunlara neden olabilir.

Ayrıca bu süreçte kızınıza bol miktarda sıvı vermeye çalışın. Su, elektrolit çözeltileri veya anne sütü ile hidrasyonu sağlayabilirsiniz. Yemek yemek istemiyorsa zorlamadan, ılık ve hafif gıdalarla beslemeye çalışabilirsiniz. Ancak kesinlikle bir uzmandan destek almanız en doğru adım olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Barkın

Merhaba, ishal, kusma, mide bulantısı, iştahsızlık gibi durumlar tamamen bir enfeksiyon ve buna bağlı hastalık belirtisidir. Özellikle bu durumlara bir de yüksek ateş eklenirse işiniz daha zor olacaktır. Bu nedenle en kısa zamanda uzman bir doktora giderek gerekli tahlillerin yapılmasını sağlayın.

3. Cevap
cevap

Agra

Bebeğiniz için endişelenmenize pek fazla gerek yok ancak siz yinede bir doktora görünmelisiniz. Böbreklerinde bir sıkıntı olabilir yavaşlama durumu da olabilir. Bol bol su veya sıvı şeyler tüketin bebeğiniz iyileşecektir. Yemek yemiyorsa böbreklerin ve bağırsakların çalışması azalacağından ürettiği şeylerde azalır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Öksürürken İdrar Kaçırma Sebepleri

Öksürürken İdrar Kaçırma Sebepleri

24 Saatlik İdrar Nasıl Toplanır?

24 Saatlik İdrar Nasıl Toplanır?

Kadınlarda İdrar Deliği

Kadınlarda İdrar Deliği

Gebelikte Sık İdrara Çıkma Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Sık İdrara Çıkma Belirtileri ve Tedavisi

İdrarın Faydaları ve Reçetesi

İdrarın Faydaları ve Reçetesi

Güncel

İdrar Sonrası Damlama Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Sonrası Damlama Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İdrarda Kan Pıhtısı Nedenleri

İdrarda Kan Pıhtısı Nedenleri