İdrarda Epitel Tedavisi
26 Haziran 2024

İdrarda Epitel Tedavisi

İdrarda Epitel Hücreleri

Epitel hücresi, idrar torbasının iç ve dış yüzeylerini örten bir hücre dokusudur. Epitel hücreleri, çok katlı ya da tek katlı bir yapıda dizilim gösterir. Vücudun dış ve iç yüzeylerini örttükleri için çeşitli bezlerin yapısını oluştururlar. İdrarda bulunan epitel hücreleri, üstlendikleri görevlere göre farklı özellikler kazanırlar. Ürogenital sistem, deri ve sindirim sistemi organları ile dış yüzeylerden oluşur. Damarlar, kalp, akciğer ve kalp ile akciğer zarının iç yüzeyleri epitel doku hücreleri ile örtülmüştür. İdrarda bulunan üç çeşit epitel hücresi bulunmaktadır.

Yassı Epitel Hücresi

İdrarda en yaygın bulunan epitel hücresidir. Yapı itibarıyla oldukça büyüktür ve idrar mikroskopunda görülebilen en büyük epitel hücresidir. Tek çekirdekli, iri sitoplazmalı ve yassı, dağınık bir hücredir. Ancak bazı hücrelerde çift çekirdekli de görülebilir. Yassı epitel hücresi, üriner yolun son kısmında yer alan üretra ve kadınlarda bulunan vajina kontaminasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Değişici Epitel

Böbrek pelvisinden başlayıp üretra çıkışına kadar uzanan üriner sistemin iç yüzeyini kaplayan hücrelerdir. Bu hücreler merkezi nükleuslu, füsi-form sitoplazmalı epitel dokulu hücrelerdir.

Böbrek Epitel Hücresi

Böbrek korteksi ve medullasındaki tübüllerin oluşmasını sağlayan epitel hücreleridir. Böbrek epitelleri, silendirlerin görüldüğü ve protein miktarının çok yüksek olduğu idrarda daha fazla bulunur. Böbrek epitel hücreleri, çok köşeli, küçük ve yuvarlak bir yapıya sahiptir. Lökositlerden daha büyük olan granüler ve yassı epitel hücrelerine göre çekirdeği daha büyüktür ve tahlilde de bu şekilde görülmektedir.

İdrarda görülen epitel hücresinin anlamı genel itibariyle iltihaptır. İltihaplar, bu bölgede epitel hücresinden kaynaklı rahatsızlıklara neden olabilir. Bu durum, insan vücudunda bazı rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir. İdrarda epitel hücresinin normalin üstünde olup bol miktarda epitel hücre içermesinin nedeni, kadınlarda sıklıkla meydana gelen vajinal rahatsızlıklardır. Bu durum, üretra ve vajina arasında anormal olan üretrovaginal fistüllerin varlığına işaret edebilir. Ancak bu durum korkulacak bir şey değildir. Doktora başvurup gerekli idrar tahlillerinden sonra en doğru tedavi yöntemi belirlenip uygulanır. Erkeklerde ise bu durum, yapılan idrar tahlillerinden sonra üretra iltihabı (üretrit) olarak görülür.

İdrarda Epitel Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrarda görülen epitel dokusu hücresi, idrarda iltihap sorunu olduğunu düşündürür. Bu nedenle uygulanan en doğru tedavi şekli, doktora başvurularak antibiyotik tedavisine başlamaktır. Doktorların istediği tahliller ve teşhis sonucu sorun ilaç tedavisi ile çözülür ve hasta iyileştirilir. İlaç tedavisi uygulamasının dışında, idrarda bol epitel hücresi bulunan kişi bol su tüketmelidir. Bol su tüketerek sık idrara çıkma, idrarda bulunan bol epitel doku hücresini temizler.

İdrarda Epitel Hücrelerinin Önemi

İdrarda epitel hücrelerinin varlığı, üriner sistemde bir sorun olduğunun göstergesi olabilir. Bu hücrelerin fazlalığı, enfeksiyon, inflamasyon veya başka patolojik durumların habercisi olabilir. İdrar tahlilleri, bu hücrelerin varlığını ve miktarını belirleyerek, altta yatan sağlık sorunlarının teşhisinde önemli bir rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni