İdrarda Protein Çıkması İdrarda Geçici Protein Yüksekliği
20 Temmuz 2024

İdrarda Protein Çıkması İdrarda Geçici Protein Yüksekliği

İdrarda Protein Çıkması

İdrarda özellikle yüksek değerlerde protein çıkması (proteinüri) böbrek hastalığına veya başka bir sağlık sorununa işaret edebilir. İdrarda protein, basit bir idrar tahliliyle anlaşılabilir. Böbrekleriniz kanınızda bulunan atık maddeler dahil olmak üzere birçok maddeyi süzer. Bu atık maddeler idrarla dışarı atılır. Bu süreçte böbrekleriniz vücudunuzun ihtiyaç duyduğu proteinleri alıkoyar. Ancak, bazı hastalıklar ve sağlık sorunları, proteinlerin böbreklerdeki filtrelerden geçerek idrarla dışarı atılmasına neden olabilir. Bu da idrarda protein çıkmasına yol açar. Özellikle gençlerde ve yoğun fiziksel aktivite sonrasında idrarda düşük seviyelerde de olsa protein çıkması normaldir. Mikro albümin testinde tespit edilen idrardaki protein, çoğunlukla diyabetik böbrek hasarının belirtileri olabilir.

İdrarda Protein Çıkması Nedenleri Nelerdir?

Böbrekler birçok maddeyi kandan temizler. Ancak bazen kanda bulunan proteinler gibi bazı maddeler temizlenmez ve idrar yoluyla dışarı atılır. Böbreklerin tam anlamıyla emmediği proteinler, idrarda protein çoğalmasına sebep olur. Sağlıklı kişilerde idrarda protein olmaz ya da çok düşük seviyelerde olur. Ancak sağlıklı kişilerde de bazı sebeplerden idrarda kısa süreli protein artışı görülebilir. Özellikle aşırı stres, uzun süreli soğukta kalmak gibi nedenlerden dolayı idrarda geçici protein yüksekliği yaşanabilir. Bu geçici ve önemsiz sebepler dışında, idrarda protein yüksekliğini kalıcı kılan birçok etken vardır. Geçici olmayan protein yüksekliği sorununun tedavi edilmesi çok önemlidir. İdrarda protein yüksekliği, kesinlikle bazı hastalıkların neticesi ya da belirtisi şeklinde olabilir.

İdrarda Geçici Protein Yüksekliği Neden Olur?

  • Aşırı yorucu yapılan egzersizlerden kaynaklanabilir
  • Çok soğuk bir ortamda bulunmaktan
  • Aşırı stres, gerginlik, endişe gibi yoğun duyguların yaşanması
  • Enfeksiyonel rahatsızlıklardan sonra görülen yüksek ateşin neticesi olarak idrarda protein yüksekliği görülebilir.

İdrarda Kalıcı Protein Yüksekliği Neden Olur?

  • Diyabet
  • Böbrek yetmezliği
  • Gebelik durumu
  • Kalp yetmezliği
  • Böbrek enfeksiyonu
  • Kan kanseri
  • Karaciğer hastalıkları
  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi

İdrarda Protein Yüksekliği Tedavisi

Yapılan idrar tahlili sonrasında görülen protein yüksekliğinin geçici olabileceğinden hastadan tekrar idrar tahlili istenir. Yapılan ikinci idrar tahlilinde de protein seviyesi yüksek çıktıysa, kalıcı protein yüksekliğinden şüphelenilir. Saptanan protein yüksekliğinin sebebinin araştırılması için uzman hekimler tarafından daha detaylı testler ve tahliller yapılır. Bu testlerin sonuçlarına göre hastalığa teşhis konulur ve uygun tedavi yöntemi uygulanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kadınlarda İdrar Deliği

Kadınlarda İdrar Deliği

Güncel

İdrar Yolu Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi