İdrarda Eritrosit Yüksekliği Nedir ve Kaç Olmalıdır?
21 Temmuz 2024

İdrarda Eritrosit Yüksekliği Nedir ve Kaç Olmalıdır?

İdrarda Eritrosit Yüksekliği

İdrarda eritrosit yüksekliğine, tıbbi literatürde hematüri denilmektedir. İdrarda eritrosit yüksekliği, idrara kan karışması anlamına gelir. Bu durum bazen sadece mikroskopla incelemeyle tespit edilebilir. Tehlikeli bir durumun habercisi olabileceğinden, tedavisinin geciktirilmemesi gerekmektedir. Kadınlarda adet dönemlerinde bu durum görülebilir, ancak miktar önemlidir. Eritrositler kırmızı kan hücreleridir ve idrarın rengi kırmızıya veya pembeye dönebilir. İdrarda her sahada dört veya beş eritrosit normal kabul edilir. Ancak, her sahada beşin üzerinde eritrosit görülmesi bir sorunun varlığını işaret eder.

İdrarda Eritrosit Yüksekliği Neden Olur?

  • İdrar yolu enfeksiyonlarında idrarda eritrosit miktarı yükselir. Mesane iltihabı ve böbrek iltihabı da bu duruma sebep olabilir. Kadınlarda erkeklere nazaran idrar yolu enfeksiyonu görülme olasılığı daha yüksektir.
  • İdrarda bulunan minerallerin bir araya gelip kristalleşmesi ile böbrek taşları oluşur. Böbrek taşlarının yapısı serttir ve düşerken civardaki dokularda çizilme, tahriş ve kanamaya yol açabilirler. Bu durum erkeklerde daha sık görülür.
  • Penisilin, aspirin, heparin, ağrı kesiciler, psikiyatrik ilaçlar, siklofosfamid ve vincristin gibi kanser ilaçları, ibuprofen ve steroid olmayan ağrı kesiciler idrarda eritrosit görülmesine neden olabilir.
  • Aşırı egzersiz
  • Su kaybı
  • Hafif ya da şiddetli travmalar
  • Eritrosit yıkımının fazla olması
  • Kanser çeşitleri
  • Diğer nedenler olarak göz önüne alınmalıdır.

İdrarda Eritrosit Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Zayıflama, ateş, bulantı, kusma, idrar yaparken yanma ve ağrı, kasık ağrısı, sırt ağrısı, boyun ağrısı gibi şikâyetler idrarda eritrosit görülmesinin belirtileridir.

İdrarda Eritrosit Yüksekliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Antibiyotikler
  • Yaşam tarzı değişiklikleri
  • Cerrahi müdahale
  • Kanser tedavisi
İdrarda eritrosit yüksekliğinde doktorun önerdiği antibiyotikler doğru ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Günde en az iki ila üç litre su içilmelidir. Kişisel bakıma dikkat edilmelidir. Sağlıklı günler dileriz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Elhan

21 Temmuz 2024 Pazar

İdrarımda kırmızıya benzer bir renk fark ettim, bu durum idrarda eritrosit yüksekliği olabilir mi? Hangi belirtilerle karşılaşırsam doktora başvurmalıyım? Bu durum tehlikeli mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Elhan,

İdrarınızda kırmızıya benzer bir renk fark etmeniz, idrarda kan (eritrosit) bulunabileceğini gösterebilir ve bu durum "hematüri" olarak adlandırılır. Bu durum bazen ciddi olabilecek altta yatan bir sorunun belirtisi olabilir. Aşağıdaki belirtilerle karşılaşırsanız bir doktora başvurmanız önerilir:

1. Sık idrara çıkma ihtiyacı.
2. İdrar yaparken yanma veya ağrı.
3. Alt karın bölgesinde veya sırtın alt kısmında ağrı.
4. Ateş, titreme veya halsizlik.
5. İdrar renginde kalıcı bir değişiklik.

Bu durumun tehlikeli olup olmadığı, altta yatan sebebe bağlıdır. Örneğin, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları, travma, böbrek hastalıkları veya daha nadir durumlarda tümörler bu duruma neden olabilir. Bir doktor tarafından yapılacak değerlendirme ve gerekli testler ile kesin sebep belirlenebilir. Bu nedenle, belirtileriniz devam ederse veya şiddetlenirse, bir sağlık profesyoneline başvurmanız önemlidir. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çocuklarda Sık İdrara Çıkma

Çocuklarda Sık İdrara Çıkma

Yaşlılarda İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

Yaşlılarda İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Da Kan Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Da Kan Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Tahlilinde Bilirubin Negatif Ne Demek?

İdrar Tahlilinde Bilirubin Negatif Ne Demek?

İdrar Kesesi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Kesesi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi