İdrar Kristalleri Nedenleri?
21 Temmuz 2024

İdrar Kristalleri Nedenleri?

İdrar Kristalleri

İnsan vücudunda bulunan iki böbrek, kan dolaşımı içerisinde bulunan ve vücuttan atılması gereken çeşitli maddeleri süzerek idrar oluşturur ve kanın temizlenmesini sağlar. Oluşan idrarın büyük çoğunluğunu su oluştururken, bu suyun içerisinde çeşitli kimyasallar ve biyolojik maddeler bulunur. Dışarı atılacak olan idrar içerisinde kreatinin ve üre dışında, klor, potasyum, sodyum, amonyum, kalsiyum, fosfat, magnezyum ve sülfat gibi iyonlar da vardır. İdrar içerisinde erimiş halde bulunan bu iyonlar, bazı durumlarda yoğunlaşarak mikroskobik şekilde görülebilen kristaller meydana getirir.

İdrar Kristallerinin Oluşumu

Normal koşullarda idrarda nadiren görülen idrar kristalleri, idrar içerisindeki miktarları arttığında böbrek taşlarına dönüşebilen maddelere evrilebilir. Bu durum, su içerisindeki iyonların birikerek kristalleşmesi sonucunda kristallerin büyüyüp böbrek taşlarının oluşmasına sebep olur. İdrarda kristallerin görülmesi, idrar yollarında ters giden bir şeylerin olduğunun bir göstergesidir. Halk arasında "kum dökmek" olarak da adlandırılan idrarda bol kristal bulunması, kişilerde oldukça ağrılı bir olgu olup idrar yapma esnasında kanama meydana getirebilir.

İdrar Kristalleri Neden Olur?

  • Vücudun susuz kalması
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • İdrar pH değişikliği
  • Tüketilen yiyecekler
Bu nedenlerin hepsi, bedenimizde idrar içerisinde bulunan maddelerin yoğunlaşmasına ve kristalleşmesine neden olarak, özellikle boşaltım sisteminin en önemli organlarından olan böbreklerin içerisinde birikmeye başlamasına yol açar. Zaman içerisinde taşa dönüşmeden kum görünümünde atılabilen bu kristaller, dikkat edilmediğinde taşa dönüşerek kişilerde ciddi böbrek hastalıklarına hatta organ kaybına yol açabilir. Özellikle vücudun susuz kalma durumlarında karşılaşılan idrar kristalleri durumu asla hafife alınacak bir durum değildir.

Önlemler ve Sağlıklı Yaşam

Her insanın tıp dünyasında belirtildiği gibi günlük en az iki buçuk litre su tüketimi yapması gerekir. Aksi takdirde böbreklerde yaşanacak olan rahatsızlıkların önüne geçilemez. Unutmayın, her insan bedeninin doktorudur. Sağlıklı bir beden için ve kristaller ile taş gibi böbrekleri iflas ettiren durumların yaşanmaması için mutlaka dikkat edilmesi ve gereken şekilde su ve besinlerin alınması gerekir. Sağlıklı kalın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zinde

21 Temmuz 2024 Pazar

İdrar yaparken kanama görüyorum ve ağrı hissediyorum, bu durum idrar kristalleri ile mi ilgili olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Zinde, bu tür belirtiler idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşları, idrar yolu yaralanmaları veya başka ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir. En kısa sürede bir doktora başvurman önemli. Doktor, gerekli testleri yaparak doğru teşhisi koyacak ve uygun tedaviyi önerecektir. Sağlığını ihmal etme lütfen.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırmızı Pancar İdrar Rengini Değiştirir mi?

Kırmızı Pancar İdrar Rengini Değiştirir mi?

Kız Çocuklarında İdrar Yolu Enfeksiyonu

Kız Çocuklarında İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrarda Gebelik Ne Zaman Belli Olur?

İdrarda Gebelik Ne Zaman Belli Olur?

İdrardan Sonra Beyaz Sıvı Gelmesi Neden Olur?

İdrardan Sonra Beyaz Sıvı Gelmesi Neden Olur?

Kadınlarda İdrar Deliği

Kadınlarda İdrar Deliği