Çok Sık İdrara Çıkma Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Çok Sık İdrara Çıkma Belirtileri ve Tedavisi

Çok Sık İdrara Çıkma

Çok sık idrara çıkma, kişinin normalden daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyması durumudur. Bu durum, birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir ve bazen kişinin hiç tahmin edemeyeceği kadar büyük sorunların başlangıcı olabilir. Çok sık idrara çıkma problemi yaşayan bireyler, genellikle her idrarda az miktarda idrar yaparlar. Bu, aslında altta yatan bir sorunun göstergesi olabilir. Ancak günümüzde birçok insan bu durumu önemsemeyip herhangi bir müdahalede bulunmadıkları için küçük hastalıklar zamanla büyüyerek ciddi problemlere dönüşebilir.

Çok sık idrara çıkma sorunu, hem gündüz saatlerinde hem de gece saatlerinde görülebilir. Bu durum, kişinin dikkat bozukluğu ve uyku düzeni bozukluğu gibi sorunlar yaşamasına neden olabilir. Tıbbi olarak bu duruma "noktüri" adı verilmektedir. Noktüri, genç-yaşlı, kadın-erkek demeden herkeste görülebilen bir durumdur. Özellikle çocuklarda bu sorun tehlikeli olabilir. Genellikle böbrek problemleri ile ortaya çıkan bu sorun, çocukların bağışıklık sistemi nedeniyle daha büyük etkiler yapabilir. Çok sık idrara çıkma durumu, kişinin eğitim veya iş hayatında büyük problemlere yol açabilir.

Çok Sık İdrara Çıkma Neden Olur?

  • Mesanede görülen enfeksiyonlar, çok sık idrara çıkma problemine neden olabilir. Bu durum, özellikle çocuklarda yaygın olarak görülür. Mesanede görülen enfeksiyonlar, küçük tıbbi tedavilerle hızla çözülebilir.
  • Kişinin çok fazla idrar yapıcı şeyleri tüketmesi de sık idrara çıkmanın bir nedeni olabilir. Bu nedenle, hemen olumsuz bir durumdan şüphelenmeden önce bir gün öncesine kadar tükettiğiniz yiyecek ve içecekleri gözden geçirin.
  • Uyuşturucu madde ve aşırı alkol tüketimi de insanlarda çok sık idrar ihtiyacına neden olabilir. Günümüzde artan alkol tüketimi, sık idrara çıkma sorununun yaygın nedenlerinden biridir.
Çok sık idrara çıkma probleminin en yaygın nedenleri bunlardır. Bunun yanı sıra üriner sistemde görülen sağlık problemleri de idrar sıklığı üzerinde doğrudan etkili olabilir. Eğer sizde de iki günü aşkın süre boyunca çok sık idrara çıkma durumu görülüyorsa, ilk yapmanız gereken şey doktorunuza başvurmaktır. Doktorunuz idrar testleri uygulayarak bu testlerin sonucuna göre size bilgiler verecektir.

Çok Sık İdrara Çıkma Sorunu Yaşayan Risk Grupları

  • Mesane kanseri gibi hastalıkları bulunan insanlar,
  • Mesane taşı problemleri yaşayan bireyler,
  • Böbrek fonksiyonlarında değişiklik görülen kişiler,
  • Alkol ve aşırı kafein içeren ürünleri tüketen insanlar,
  • Hamile kadınlar,
  • Prostat ve prostat bezi hastalığı olan erkekler,
Bu ve benzeri durumları olan insanlar, çok sık idrara çıkma, koyu idrar veya renksiz idrar gibi bulgular gözlemleyebilirler. Farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen bu durum, her zaman gerekli müdahalelerin yapılması gereken bir durumdur. Aksi takdirde, aniden farkında olmadan gelişmiş başka hastalıklarla karşılaşabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Yolu Enfeksiyonu Mide Bulantısı Yapar mı?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Mide Bulantısı Yapar mı?

İdrarda Bilirubin Yüksekliği Nedir?

İdrarda Bilirubin Yüksekliği Nedir?

Bebeklerde İdrar Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde İdrar Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklere İdrar Torbası Nasıl Takılır?

Bebeklere İdrar Torbası Nasıl Takılır?

Günlük İdrar Miktarı Ne Kadar Olmalı?

Günlük İdrar Miktarı Ne Kadar Olmalı?