İdrar Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

İdrar Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

İdrar sıkışması, özellikle idrar kesesi iltihabının (sistit) en sık görülen belirtilerinden biridir. Bu durumda, hastalar idrara sık sık çıkma ihtiyacı hissederler, ancak tuvalette zorlanarak ve az miktarda idrar yaparlar. İdrar sıkışmasının genel nedeni idrar yolu enfeksiyonlarıdır ve bu problem, özellikle kadınlarda sıkça karşılaşılan bir durumdur.

İdrar yolu iltihabı, bazen aşırı ağrıya ve diğer rahatsızlıklara yol açabilir. İdrar yolu iltihabı kimi zaman kendiliğinden geçebilir, ancak çoğu zaman doktor tarafından reçete edilen antibiyotik tedavisi gerekebilir. Bu problem, nadiren de olsa çocuklarda da görülmektedir ve basit bir idrar tahlili ile hızlıca tanı konulabilir. İdrar sıkışmasının başlıca nedenlerinden biri bakterilerdir. Normalde vücut tarafından atılan bakteriler, bazı durumlarda vücudun savunma mekanizmasını bozarak enfeksiyona neden olabilir.

İdrar yolu, böbrekler, mesane, idrar kanalları ve üretra gibi bölümleri içerir. Bu bölgeler, alt ve üst idrar yolları olarak iki grupta değerlendirilir. İdrar yolu iltihabına neden olan mikropların en bilindiği, insan dışkısında bulunan E. Coli mikrobudur. Enfeksiyonun ismi, mikrobun etki gösterdiği alana göre değişir. İdrar sıkışması, alt ve üst idrar yollarına bağlı olarak iki grupta incelenebilir.

Alt idrar yolu enfeksiyonları, idrar yaparken yanma şikayeti ile kendini gösterir ve genellikle üretraya ait bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bel soğukluğu, cinsel birliktelik sırasında bulaşabilen mikroorganizmalar, vajinal kremler, cerrahi müdahaleler, sonda kullanımı ve kayganlaştırıcı krem kullanımı gibi faktörler idrar sıkışmasına neden olabilir.

İdrar sıkışması tedavisine geç kalınırsa, enfeksiyon mesaneden yukarı doğru çıkarak farklı bölgelerde de idrar sıkışmasına neden olabilir. Enfeksiyonun böbreklere ulaşması durumunda idrar sıkışması daha da ağırlaşır ve bu hasta gruplarına acil tedavi uygulanması gerekmektedir, çünkü çok ciddi boyutlara ulaşabilen bir hastalık belirtisidir.

İdrar Sıkışması Neden Olur?

  • Vajinal enfeksiyonlar
  • Menopozla ilişkili hormonal değişiklikler
  • İlerleyen yaş
  • Fazla kilo ve obezite
  • Kalıtımsal nedenler
  • Sinirsel hastalıklar ve prostat büyümesi
  • Kabızlık
  • İdrar enfeksiyonları
  • İdrar taşları ve tümörleri
  • Zor doğumlar
  • Şua tedavisi
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Vajina arasında oluşacak birleşmeler
  • Prostat kanseri ameliyatları
  • Kontrolsüz şeker hastalığı

İdrar sıkışması problemi, özellikle menopoz sonrası ve doğum sayısının fazla olduğu kadınlarda, 30 yaşını geçmiş her dört kadından birinde görülen ciddi ve yaygın bir problemdir. Genç yaşta doğum yapan kadınlarda bile zaman zaman görülebilir. Kadınların ömürlerinin uzamasıyla sorun daha da büyüyecektir. Kadınlarda idrar sıkışması şikayetlerinin en önemli nedeni genetik yapıdır. Bağ dokusu, kalıtımsal zayıflık ve sarkmaya eğilimli kişilerde bu problem sıkça oluşur.

Genital organların sarkması sonucunda, çoğunlukla zor ve sık doğumlarda, kronik öksürük ve astım hastalığı belirtisinde, ağır yük kaldırma sonucunda, kronik kabızlık şikayetinin olması durumunda, aşırı kilo gibi etkenlerin varlığında idrar sıkışması problemi ortaya çıkar. Bu problemin üstesinden gelebilmek için uzman hekim kontrolüne başvurarak gerekli tedavinin alınması gerekmektedir. İdrar sıkışması probleminde gerekli görüldüğünde ilaç tedavisine başlanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Eritrositlerin Görevi

Eritrositlerin Görevi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yaparken Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yaparken Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yollarında İltihap Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yollarında İltihap Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Kaçırma Egzersizleri (Kegel) Nelerdir?

İdrar Kaçırma Egzersizleri (Kegel) Nelerdir?