Prostat Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma, Prostat büyümesi erkeklerin en korkulu rüyalarından biri olup, özellikle 50 yaşından sonraki erkeklerde prostat büyümesine bağlı sıkıntılar görülmektedir. 60 yaş sonrası erkeklerin %70'inde görülen bir durumdur. Erkeklerin hemen hemen üçte biri prostat büyümesine bağlı olarak ameliyat geçirmektedir. Bundan dolayı belli bir yaştan sonra erkeklerin sık sık doktor kontrolünden geçmeleri gerekir. Prostatın en sık rastlanan rahatsızlıklarından biri prostat kanseridir.
Prostat Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma Nedenleri,
İyi huylu prostat büyümesinden dolayı, prostat ameliyatı olan erkeklerin ameliyat sonrasında %2 oranında idrar kaçırma olabileceği, prostat kanseri ameliyatı sonrasında ise %30 luk bir oran ile idrar kaçırma problemi yaşanmaktadır. Tabi ki idrar kaçıma durumu hastanın yaşam kalitesini son derece bozan ve etkileyen bir durumdur.
Prostat kanserinde ameliyat bittikten 1 hafta sonra sonda çıkarıldığında hasta idrar kaçırma durumu ile karşı karşıya kalabilmektedir.
Özellikle öksürme, hapşırma veya ağırlık kaldırdığında yada zorlu egzersiz yaptığında idrarını kontrol etmekte güçlük yaşar. Ve idrarının geldiğini anladığı anda tuvalete yetişemez ve kaçırır.
Prostat ameliyatı sonrasında görülen idrar kaçırma şikayetinin ana nedeni, idrarın mesanede tutulmasını sağlayan kasların zayıflamasıdır. Çoğu durumdan prostat ameliyatını takiben bir kaç hafta ile bir kaç aya kadar değişen sürede mesane kontrolünün yeniden sağlanması mümkün olabilmektedir. Tabi 60 yaştan sonraki erkeklerde bu durum daha zor olabilmektedir.
Erkeklerde idrar kaçırma ve mesane ile ilgili kas bozuklukları mesane önünde yer almakta olan, sfinkterik kas hasarından dolayı oluşmaktadır. Ameliyatta bu kas sinirlerinin zedelenmesi sonucunda oluşur. Bu hasar prostat kanserinin ameliyatından sonra yapılan ışın tedavisinde de oluşabilmektedir.
Prostat Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma Tedavisi,
Prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırmaya sebep olan faktörler; prostatın boyutu ve şekli, hastanın yaşı, cerrahi teknikte deneyim ve sinir koruyucu yaklaşım, daha öncesinde yapılan prostat ameliyatları, ve radyoterapide etkenler arasındadır.
Prostat ameliyatından sonra gelişen idrar kaçırma durumu ile ilgili olarak hastalara 6-12 beklemeleri tavsiye edilir. Durumda düzelme olmaz ise idrar kaçırma cerrahisi önerilir. Hastalar bu 1 yıllık bekleme sürecinde pelvik taban kas güçlendirme egzersizleri, ilaç tedavisi, manyetik akım destek tedavisi alabilmektedirler. Hasta günde 2 den fazla pet değiştirecek şekilde idrar kaçırmadan şikayetçi ise hastaya cerrahi tedavi önerilir.
İnvazif yöntemle yapılan tedavide mesane boyuna yapılan bir enjeksiyon ile kaçırmanın önlenmesi yoluna gidilir, bu yöntem sadece geçici bir iyileşme sağlar. Yani uzun soluklu bir tedavi değildir.
Diğeri ise yapay sfinkterler ile idrar kanalının sıkıştırılmasıdır. Birde askı ameliyatları vardır, bu ameliyat kaçırması daha az olan hastalara uygulanır. Tabi ki sizi en iyi hekiminiz bildiğinden durumunuz hakkında bir değerlendirme yaparak en uygun kararı verecektir.