İdrar Torbası İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

İdrar Torbası İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Torbası İltihabı

İdrar Torbası ve Mesanenin Görevleri

İdrar torbası iltihabı, idrar kesesinde oluşabilen bir iltihaptır. Mesane, göbek altındaki kasların arkasında, erkeklerde bağırsakların önünde, kadınlarda ise rahmin alt kısmında bulunan bir organdır. Böbreklerden gelen idrarın biriktiği torbadır.

Mesanenin Çalışma Prensibi

Böbreklerden gelen idrar mesaneyi doldurmaya başladığında, sinirler aracılığıyla beyne sinyaller gönderilir. Beyin, mesanenin kasılmasını engelleyecek ve idrar tutmayı sağlayacak kasların kasılmasını temin edecek sinyaller gönderir. Ancak mesanede biriken idrar kapasiteyi zorlamaya başladığında, beyne giden sinyaller sıklaşır ve beyin kişiyi tuvalete yönlendirir. Mesane kası kasılır, idrar tutmayı sağlayan kaslar gevşer ve kişi idrarını yapar. Normal bir erişkinde idrar torbası 350-500 ml idrar biriktirebilir.

Mesane İltihabı (Sistit) Tanımı

Sistit, mesane iltihabı veya bir başka deyişle idrar kesesi iltihabı hastalığına verilen addır. Çoğunlukla farklı bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon şeklinde ortaya çıkar. Sistit, idrar yollarının en sık rastlanan rahatsızlıklarından biridir. Bu hastalık yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da görülebilir. Anatomik yatkınlık sebebiyle her kadın yaşamında en az bir defa idrar yolu iltihabı geçirir.

Bakterilerin İdrar Kesesine Ulaşma Yolları

Mikroplar idrar kesesine dışarıdan idrar kanalı aracılığıyla, vajinadan, bağırsaklardan ve böbreklerden ulaşabilir.

Sistitin Türleri

  • Akut Sistit
  • Kronik Sistit

Akut Sistitin Belirtileri

Akut sistit sağlık sorunu genellikle aniden gelişir ve sıkça idrara çıkma, idrar yaparken yanma, bazen karın ağrısı ve idrarda gözle görülebilen kanama gibi belirtilere yol açabilir.

Kronik Sistitin Belirtileri

Kronik sistit hastalığında belirtiler daha hafif olabilir, daha uzun sürebilir veya tekrarlayan akut sistit atakları şeklinde ortaya çıkabilir. Bu tür hastalıklara sahip olan kişiler genellikle tedavileri düzenli yapmayan hastalardır. Yeterli süre ve uygun dozda antibiyotik kullanılmaması, hastanın belirtileri başlar başlamaz doktora danışmadan bilinçsizce ilaç kullanması en sık görülen sebeplerdir. Bunun dışında idrar yollarında tümör, yabancı cisim, prostat büyümesi, mesanenin sinirsel iş bozuklukları, mesaneden böbreğe idrar kaçağı olması durumlarında da tekrarlayan idrar yolu iltihapları olabilir.

İnterstisyel Sistit Nedir?

Kronik sistit türüdür. Bu tip sistit türünde mesane duvarı önemli ölçüde kalınlaşır ve mesanenin iş kapasitesini sınırlar. Sebebi bilinmemekle beraber, idrar kesesini döşeyen ve idrarın iç tabakalara geçmesini engelleyen örtünün çeşitli sebeplerle hasar görmesi ve idrarın iç tabakalara nüfuz ederek kimyasal iltihaba sebep olması şeklinde yorumlanabilir. Hasta kişilerde genellikle uzun süre içinde yavaş yavaş artarak ilerleyen sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, idrarını hissettiğinde göbek alt kısmında ağrı olabilir. Ağrı idrar yapınca hafifler. İdrarın uzun süre tutulması durumunda idrarla birlikte gözle görülebilen kanamalar olabilir. İnterstisyel sistit idrar analizi ve kültür testlerinde genellikle kendini göstermez. Antibiyotiklerden hastalar yarar görmez. Hastaların mesane kapasitesi oldukça küçülmüştür.

İnterstisyel Sistit Tedavisi

Tedavi uzun sürelidir. Tanı amacıyla yapılan sistoskopi sırasında mesanenin genişletilmesi işlemi yapıldığında hastaların %30-40'ının belirtileri belirli bir süre azalmaktadır.

Tekrarlayan İdrar Yolu İltihabı Olan Kişilerde Tedavi

Evet, tedavi mümkündür. En önemli nokta, hastanın belirtiler başladığında idrar kültürü yapmadan antibiyotik kullanma alışkanlığından vazgeçmesidir. Bununla beraber kişinin hijyenine dikkat etmesi, varsa kabızlığın giderilmesi ve işeme bozukluğu şikayeti mevcutsa tedavi edilmesi önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrarda Asit Neden Olur?

İdrarda Asit Neden Olur?

Yeşil İdrar Belirtileri ve Tedavisi

Yeşil İdrar Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Damlaması Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Damlaması Belirtileri ve Tedavisi

Kız Çocuklarında İdrar Yolu Enfeksiyonu

Kız Çocuklarında İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrarda Kreatinin Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Kreatinin Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İdrarda Hemoglobin Neden Oluşur?

İdrarda Hemoglobin Neden Oluşur?