İdrarda Bol Epitel Tedavisi
12 Temmuz 2024

İdrarda Bol Epitel Tedavisi

İdrarda Bol Epitel

İdrarda epitel hücrelerinin görülmesi, böbrek, idrar yolları ve idrar torbasının iç yüzeyinde bulunan epitel dokularının hücre dökülmesi ile oluşur. Bu durumun bir sağlık problemi olup olmadığını belirlemek için yapılan idrar tahlilinde epitel hücrelerinin sayısı ve şekli dikkate alınır. İdrar tahlilinde az miktarda görülen epitel hücresi normal kabul edilmektedir. Özellikle yassı epitel ve transisyonel epitel hücrelerinin görülmesi doğal olarak kabul edilir. Ancak bol miktarda epitel hücresi görülmesi bazı rahatsızlıklardan kaynaklanabilir ve bu durum dikkate alınmalıdır.

İdrarda Bol Epitel Hücresi Görülmesi Neden Olur?

Kirlilik: İdrarda bol miktarda epitel hücresi görülmesinin nedenlerinden biri kirliliktir. Kirliliğin nedeni, idrar tahlili yapan kişinin herhangi bir sağlık problemi olmamasına rağmen idrar örneğine kir bulaşması sonucu idrar tahlilinde sürekli olarak bol miktarda epitel hücresi görülmesidir. Kirin bulaşma nedenleri arasında genital bölge temizliğinin yetersiz olması, idrar tahlili öncesi peçete ile temizlik yapılmaması, idrar tahlilinin verileceği tüplerin hijyenik olmaması ve tüplere dokunarak ya da tüplerin kapağını açık bırakarak toz ve kirin bulaşması yer alır. Bu nedenle idrarda bol miktarda epitel hücresi varmış gibi görünebilir.

İdrar Yolu İltihapları: İdrar yolu ile başlayan iltihaplar, idrar torbasına doğru ilerler. Bu nedenle idrar torbasının iç yüzeyinde bulunan epitel doku hücresi dökülmeye başlar. İdrar tahlilinde normalden çok daha fazla görülen epitel hücresi, böbreğe ait bir rahatsızlıktan da kaynaklanıyor olabilir.

Böbrek Hastalıkları: İdrar tahlilinde görülen bol miktardaki epitel hücrelerin bir diğer nedeni de böbreğe bağlı hastalıklar olabilir. Böbrek tübülleri yani ufak borucuklar, kanı süzer. Bu tübüller idrar üretiminden sorumludur. Bu tübüllerin hasar görmesi, idrarda bol miktarda epitel doku hücresinin görülmesine neden olmaktadır. Bu durum genel böbrek hasarı ve renal tüp dejenerasyonundan kaynaklanmaktadır.

Menopoz: Kadınlar menopoza girdiklerinde östrojen hormonu seviyeleri düşmeye başlar ve bu nedenle idrarda henüz olgunlaşmamış birçok epitel hücresi dokusu görülür.

İdrarda Bol Epitel Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar tahlilinde görülen az epitel hücresi bir soruna ve rahatsızlığa neden olmaz. Ancak bol miktarda görülen epitel hücresinin altında yatan neden mutlaka tespit edilip tedavi şekli ona göre ayarlanmalıdır. Tedavi sürecinde hijyene ve temizliğe önem verilmelidir. Bol bol su tüketilmelidir. Bol miktarda su tüketerek idrar yollarının temizlenme süreci hızlanır. Ayrıca sürekli idrara çıkmak için yaban mersini suyu içmek de çok faydalıdır. İdrarda bol miktarda epitel hücresi olması ağrıya sebep olabilir. Ağrıyı dindirmek için sıcak uygulama çok etkilidir. Kahve ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Çünkü bu tür yiyecekler, idrar torbasının daha çok tahriş olmasına neden olarak idrar torbasının üst yüzeyinde bulunan epitel doku hücrelerinin dökülmesine yol açar. İdrar tahlilinde bol miktarda epitel hücresi görüldüğünde, böbrekte oluşan iltihaptan kaynaklandığı anlaşılırsa hemen antibiyotik tedavisine geçilir. Ancak antibiyotik tedavisinin etkisini görebilmek için doktorun tavsiye ettiği süre boyunca ara vermeden dikkatlice tedaviye devam etmek gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İlkser

12 Temmuz 2024 Cuma

Idrar tahlilinde bol miktarda epitel hücresi görülmüş, bu durumun ciddi bir sağlık problemi olabileceği anlamına mı geliyor? Özellikle idrar yolları iltihapları veya böbrek hastalıkları ile ilişkili olabilir mi? Hangi durumlarda bu hücrelerin sayısı artar ve tedavi süreci nasıl işler? Hijyen ve su tüketimi bu durumda ne kadar etkili olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İlkser,

Idrar tahlilinde bol miktarda epitel hücresi görülmesi, genellikle idrar yollarında bir tahriş veya enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu durum, idrar yolları iltihapları (sistit gibi) veya böbrek hastalıkları ile ilişkilendirilebilir. Epitel hücrelerinin sayısı, idrar yollarındaki enfeksiyon, böbrek tübüllerinde hasar veya mesane epitelyumunun dökülmesi gibi durumlarda artabilir.

Tedavi süreci, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Örneğin, bir enfeksiyon söz konusuysa antibiyotik tedavisi gerekebilir. Böbrek hastalıkları için ise daha kapsamlı bir tedavi planı yapılabilir.

Hijyen ve su tüketimi bu durumda çok önemlidir. Yeterli miktarda su içmek idrar yollarını temizler ve enfeksiyon riskini azaltır. Ayrıca genital bölgenin hijyenine dikkat etmek, enfeksiyon riskini minimize eder.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ağrılı İdrar Belirtileri ve Tedavisi

Ağrılı İdrar Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Köpük Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Köpük Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Testinde Gebelik Nasıl Saptanır

İdrar Testinde Gebelik Nasıl Saptanır

İbrahim Saraçoğlu İdrar Yolu Enfeksiyonu

İbrahim Saraçoğlu İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrarda Bakteri Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Bakteri Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İdrar Yolu Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İdrarda Kum Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Kum Belirtileri ve Tedavisi