İdrar Sondasıİdrar sondası, idrar kesesinde biriken idrarın dışarıya alınmasını sağlayan, steril bir lastik tüptür. Bu tüp, idrar yapılan delikten geçirilerek idrar kesesine kadar ilerletilir. İdrar kesesinden alınan idrar, idrar torbası denilen özel bir toplama bölümünde birikir. İdrar sondasının kullanılmasının amacı, idrarın vücut dışına atılmasını sağlamaktır ve farklı amaçlarla kullanılabilir. İdrar sondası takılması genellikle az ağrılı bir işlemdir ve genel anestezi gerektirmez; ancak hastanın rahatsız olmaması için lokal anestezik kullanılabilir. İdrar Sondası Takılma Nedenleri
İdrar Sondası Takılmasıİdrar sondasının takılması sırasında enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla genital bölge antiseptikli solüsyonla temizlenir. Daha sonra idrar kanalının içi lokal anestezik içeren kayganlaştırıcı jel ile doldurulur. Bu işlemin ardından idrar kanalı uyuşana kadar beklenir ve steril idrar sondası idrar deliğinden içeriye doğru ilerletilir. Sonda idrar kesesine ulaştığında, sondayı yerinde tutacak balon steril su ile şişirilir. İdrarın birikeceği idrar torbası da sondanın uç kısmına takılır. Hastanede yatan hastaların idrar torbası yatağın kenarına sabitlenir, ayakta olacak hastaların ise hareketlerini engellemeyecek şekilde bacağa sabitlenir. Tüm bu işlemler ortalama 3-10 dakika sürer. Bacaklarına torba sabitlenen hastalar, fazla dar olmayan pantolon giyerek günlük faaliyetlerini yapabilirler. Sondanın çıkarılması gerektiğinde sağlık personeli gelerek sondanın balonunu söndürür ve sondayı yerinden çıkarır. İdrar sondası takıldığında, idrar kanalında tahriş nedeniyle hafif bir yanma hissedilebilir. Bazen de şişirilmiş balon nedeniyle sürekli idrar yapma isteği olabilir. İdrar Sondası Takılması Riskli midir?
İdrar Sondası Takıldıktan Sonra Hangi Durumlarda Doktora Gidilmelidir?İdrar rengi sonda takıldıktan sonra kırmızıya döner ve rengi açılmazsa, idrar kanalının ağzından ve sondanın yan tarafından kötü kokulu akıntı gelmesi durumunda doktora gidilmelidir. Hastada alt karın ağrısı ve ateş olursa, bulantı ve kusma, titreme gibi belirtiler ortaya çıktığında yine doktora bilgi verilmelidir. Bunun yanı sıra idrar sondasının yanından idrar kaçırma, idrar hissi olmasına rağmen idrar torbasının dolmaması durumunda da doktora başvurulmalıdır. |
Ben iş kazası geçirdim 5 ci kattan düştüm tak sonda kullanıyorum idrar kaçırma çok oluyor daha nekadar kullanıcam bu sondayı bilmiyorum
Cevap yazÖncelikle geçmiş olsun. Bu sorunun cevabını sadece doktorunuzdan alabilirsiniz. Doktorunuzun size önerdiği tedaviye ve sıkı takiplere devam edin. Sağlıklı günler dilerim.
İyi günler babam 5 aydır yatalak ve sonda kullanıyoruz. Sonradan devamlı akıntı oluyor. Her tarafı ıslanıyor. Mesane daralması için bir ilaç varmış bana yazabilirmisiniz.
Cevap yazSevgi Özzambak,
Öncelikle babanızın durumuyla ilgili çok geçmiş olsun. Ancak, ilaç tavsiyesi vermek benim yetki alanım dışında. Bu konuda en doğru bilgiyi bir doktora danışarak alabilirsiniz. Babanızın durumunu ve mevcut tedavi yöntemlerini doktorunuzla paylaşarak en uygun tedavi yöntemini belirlemeniz önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.
İyi günler. Bu konuyu doktorunuzla konuşup ilaç konusunda ondan tavsiye almanızı öneririm. Çünkü doktor gözetiminde kullanılmayan ilaçlar hastanızda kötü etkiler yapabilir. Akıntı içinde bir hastaneye giderek sondayı değiştirmenizi öneririm.