Eritrosit İdrar TahliliEritrosit, kırmızı kan hücresi olarak bilinir ve omurgalı hayvanlarda akciğer veya solungaçlardan vücut dokularına oksijen taşınmasında önemli bir rol oynar. Alyuvarın tıbbi ismi olan eritrosit kelimesi, Yunanca "erythros" (kırmızı) ve "kytos" (oyuk) kelimelerinden türetilmiştir. İdrarda eritrosit bulunması sıradan bir durum değildir. Ancak kadınlarda adet dönemlerinde eritrosit idrarda görülebilir. Bunun yanı sıra, eritrosit miktarı da önemlidir. İdrar analizinde eritrosit görüldüğünde, idrar yollarında taş veya kum dökülmesi, idrar yolu enfeksiyonu, sistit gibi ihtimaller göz ardı edilmemelidir. Mesanede rahatsızlık, tümör, polip gibi durumlar ve farklı nedenlerle idrar analizi yapıldığında idrarda eritrosit görülebilir. Bu durumda doktorunuz ek analizler isteyebilir. Eritrosit İdrar Tahlili ve ÖnemiEritrosit idrar tahlili, idrarda bulunan maddeleri değerlendirerek, idrar yolu enfeksiyonları, şeker hastalığı ve benzeri birçok hastalık hakkında fikir veren bir tahlildir. Normal bir kişide idrarın görünüşü, yoğunluğu ve içerdiği maddeler belirli oranlardadır. İdrarda normalden farklı sapmalar çeşitli hastalıkların habercisidir. İdrara yansıyan anormal durumlar, binlerce yıldır hastalıkların teşhisinde kullanılır. Örneğin, idrarın renginin koyulaşması gibi basit bir gözlemde bile, vücudun susuz kaldığı anlaşılabilir. Eritrosit İdrar Tahlilinin Kullanım AlanlarıEritrosit idrar tahlili, çeşitli sağlık sorunlarının rahatlıkla anlaşılmasını sağlayan sık kullanılan bir tahlildir. Tahlilin istenme amacı, idrar yolu enfeksiyonu ve hastalık yapıcı etkenlerin araştırılmasıdır. Eritrosit idrar tahliliyle bazı böbrek hastalıkları hakkında bilgi edinilir. Eritrosit idrar tahlili sonuçlarında eritrosit görülmesi normal bir durum değildir. Bu durumda tahlil sonucu önem arz eder. İdrarda eritrosit bulunması, kan hücresinin kanda meydana geldiğini gösterir. Taş düşürme veya kum dökme, sistit olarak bilinen idrar yolu enfeksiyonları, adet dönemindeki kadınlarda, mesanedeki hastalıklarda ve zor egzersizlerin sonrasında idrarda eritrosit görülebilir. Ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi yaşamı tehdit etmeyen bir hastalıkla da ilişkili olabilir. Makroskopik ve Mikroskobik Hematüriİdrar eritrositi genel olarak iki şekilde değerlendirilir:
Hematüriye Neden Olan Hastalıklarİdrarda hematüriye neden olan önemli ve yaşamı tehdit edebilecek hastalık belirtileri arasında böbrek kanseri, üreter kanseri, mesane kanseri ve prostat kanseri risklerini belirlemek amacıyla yapılır. Bu durumlarda çoğunlukla idrarda gözle görülen kanama belirir. İdrarda hematüriye neden olan ve tedavi gerektiren hastalıklar şunlardır:
Bu grupta bazen gözle görülen kanamalar, bazen idrar analizinde kan hücresine rastlanmaktadır. Hematüriye neden olan ve önemli olmayan hastalıklar ise şunlardır:
Bu grupta görülen hastalarda idrar analizlerinde ara sıra kan hücresine rastlanmaktadır. Bu şikayetle gelen hastaların en kısa sürede bir uzmana müracaat ederek idrardaki kan durumunu tarif etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ağrı birikimi, pıhtı oluşumu, idrarın başlangıcında mı yoksa bütün işeme eylemi sırasında mı kan geldiği gibi durumların saptanması önemlidir. |
Idrar tahlilimde eritrosit bulundu, bu böbrek veya idrar yolu enfeksiyonu gibi ciddi bir problem mi? Adet döneminde olmam buna sebep olmuş olabilir mi? Doktorum ek testler istemeli mi?
Cevap yazTulün, merhaba. İdrar tahlilinde eritrosit bulunması bazen ciddi bir duruma işaret edebilir, ancak bu her zaman böyle olmayabilir. Adet dönemi de idrarda eritrosit bulunmasına sebep olabilir, bu yüzden bu durumu doktorunuza bildirdiğinizden emin olun. Doktorunuz genellikle ek testler yaparak durumu daha net bir şekilde değerlendirebilir. Bu testler, idrar yolu enfeksiyonu veya böbrek problemlerini dışlamak veya doğrulamak amacıyla yapılabilir. En doğru bilgiyi ve yönlendirmeyi doktorunuzdan almanız önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.